Трима души са лекувани от трихинелоза във Варна

10.01.2018 / 09:13 0

Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Света Марина“. Това каза д-р Мая Томова, началник отдел ”Медицинска Паразитология” към Регионалната здравна инспекция във Варна, предава Moreto.net. 

Д-р Томова уточни, че не става въпрос за установен случай на трихинелоза във Варна. По думите й в края на миналата година пациентите са консумирали месо в Бургаско, където бе установено огнище на заболяването, от прасе, закупено от домашно стопанство. Те са лекувани в болницата, изписани са и са клинично здрави, добави д-р Мая Томова.

Трихинелозата е една от тежко протичащите паразитни болести при хората и млекопитаещите животни. 

Причинител на заболяването е малък кръгъл червей. Обичайни гостоприемници на паразита са дивите и домашни месоядни и всеядни животни – свине, мечки, лисици, котки, вълци, чакали, порове, мишки, плъхове и др. Животните се заразяват от умрели от трихинелоза мишевидни гризачи, а човекът – при консумация на сурово или полусурово месо и месни продукти – кайма, наденици, суджуци, луканки и др. 

Трихинелозата протича много разнообразно. Заболяването може да имитира над 60 други болести, като много често наподобява грип, заушка, ревматизъм, ентероколит, менингит, алергия, миозит, бъбречни болести и др. 

Тежестта на заболяването зависи от количеството на паразита в консумираното месо, от кратността и количеството на погълнатото трихинелозно месо, от степента на термичната обработка на месото, както и от имунобиологичното състояние на човешкия организъм. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо.


 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама