"Труд": "Дневник" с яка цензура! Смъкнаха изповед на основателя на "Грийнпийс" от сайта си

03.12.2014 / 13:23 3

И петнадесет минути не можа да се задържи в сайта на "Дневник" блестяща статия на световноизвестния еколог и съосновател на "Грийнпийс" д-р Патрик Мур препечатана на 29 ноември от TheAustralian.com под заглавие "Трябва ни повече въглерод", пише "Труд".

Материалът е изхвърлен светкавично от страницата на електронното издание, влизащо в групата "Икономедиа". Както е известно, неин собственик е Иво Прокопиев. Често той е твърдял, че в неговите медии цензура няма и те са самотен остров на свободното слово сред океана от продажни медии в родината.

Какво накара този Дон Кихот на непорочната журналистика да ритне под масата дописката на д-р Мур. Още повече изданията на "Икономедиа" са главните пазители на честта и кесията на няколко "зелени" организации у нас с общо двадесетина човека в семейни и други подобни връзки помежду си. Въпросът има своя съвсем непринуден отговор в пасаж от статията на доктор Мур, в който той обобщава душевността на екоактивистите.

„Климатичните промени се превърнаха в мощна политическа сила по много причини - пише канадският експерт във въпросния пасаж . - На първо място тя е универсална. Когато се каже, че "Земята е застрашена", всички се обединяват.

Второ: спекулациите с екологичните проблеми използват две от най-големите човешки двигателни сили - страха и чувството за вина. Вече много хора се страхуват да шофират, защото това ще вкара повече СО2 във въздуха и така ще убият децата си, което ги кара да се чувстват виновни.

На трето и не на последно място много политици започнаха да се възползват от темата "екология". Природозащитниците насаждат страх, събират дарения, политиците правят всичко възможно, за да спасят Земята от гибел.

Медиите удобно им пригласят, научни институти получават милиарди за изследвания, създават се нови отдели, формират се групи, ангажират се хора, на които им се плаща, за да измислят страшни сценарии.

Бизнесът също иска да изглежда "зелен", да получава огромни държавни субсидии за проекти, които иначе биха били икономически нерентабилни, като например големите вятърни паркове или соларните панели.

И накрая: климатичните промени са и перфектното средство за преразпределяне на богатство от индустриалните държави към развиващия се свят и бюрокрацията на ООН" - завършва тази забележителна част от статията на д-р Патрик Мур.

Сто на сто на Иво Прокопиев му е станало лошо, когато е прочел как един от най-авторитетните природозащитници в света заявява, че екоорганизациите "насаждат страх" и "събират дарения" благодарение на пропагандата си. Да не говорим за соларните панели и паркове, с които Прокопиев и хора от неговите кръгове нацвъкаха България и качиха в пъти цената на тока за хората. И разбира се най-важното в думите на д-р Мур - заиграването на "зелените" с политиците и медийното обслужване, което при Прокопиев е хубава традиция.

Както се вижда, няма как подобно съчинение да обслужва интересите на издателя и бизнесмена и напълно естествено е да бъде изхвърлено от сайта. Патрик Мур просто е събрал в капка думи целия образ на нашенските "зеленковци". Те по ясно посочения начин от експерта рекетират държавата, политиците и инвеститорите и пълнят сметките си с пари от безмислени проекти и инициативи.

В повечето случаи нашенските "зелени", които гравитират около няколко неправителствени организации - "Зелени Балкани", "За да остане природа в България", "WWF-България", Фондация "Биоразнообразие", успяват да постигнат своето.

С въпросните НПО-та неизменно са свързани Тома Белев, Веселина Кавръкова, Андрей Ковачев, Петко Ковачев. Любимата им игра е завардването на кръстовища с крясъци, докато друга група от техните работи по отмъкването на парите. Така стана през
2012 година при протестите на столичния Орлов мост срещу измененията в Закона за горите, с които се осигуряваше развитието на зимните курорти у нас. Под уличния натиск корекциите в нормативния акт бяха отменени, въпреки недоволството на хората в Банско и Разлог, които разчитаха на модернизацията на техните населени места.

Докато на Орлов мост имаше писъци и крясъци, върху които се беше фокусирало цялото обществено и медийно внимание, "зелената групичка" завъртя поредната си далавера.

Оказа се, че покрай протестите Министерството на околната среда и водите е пренасочило 141 703 640 лева от Оперативна програма "Околна среда" към природните и националните паркове в България, където са основните интереси на отбраните "еколози". Къде са милионите никой не знае и не пита. Рицарите на свободното слово от "Икономедиа" също.

Механизмите на групичката "еколози" за лапане държавни и европейски пари са доста разнообразни. Те включват и манипулирането на обществени поръчки в полза на техните НПО-та.

Пример - в търга за изработване на новия план за управление на Национален парк "Пирин" бяха декласирани всички участници, освен "Обединение Пирин 2014". В него влизаха "Зелени Балкани"на Тома Белев, едноличната търговска фирма на същата природозащитна организация "Екологичен център" и българо-швейцарската фондация "Биоразнообразие" на Петко Цветков.

Оказа се, че в природен парк "Българка" големи обществени поръчки също са присъдени на свързани помежду си известни "природозащитни" организации и личности. През 2012 г. "Обединение Българка 2011" спечели търг за "Изготвяне на инвентаризация на компонентите на околната среда и антропогенните фактори за изработване на План за управление на "Българка" на стойност 340 000 лева.

Схемата е напълно аналогична с тази на конкурса за НП "Пирин". В "Обединение Българка 2011" отново участваше търговската фирма на сдружение "Зелени Балкани" "Екологичен център" ЕООД. Другите съсобственици на обединението бяха българското представителство на регистрирания в швейцарския град Морж - Световен фонд за дивата природа WWF, управлявано от жената на Белев, Веселина Кавръкова.

За капак на всичко се оказа, че Тома Белев незаконно управлява Асоциацията на парковете в България, и то в продължение на четири години. Това бе потвърдено с решение на Върховния административен съд от 4 юни 2014 г.

Така действат опитните български еколози в условията на свободен пазар и свободно слово, както го разбират в "Икономедиа". А когато д-р Патрик Мур откровено каза какво всъщност представляват "зелените" и обслужващите ги медии, рицарите на това свободно слово просто му задраскват дописката.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Варна (преди 5 години)
Рейтинг: 74371 | Одобрение: 36251
За кой работи мур? За делян пеевски ли ?
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
1
0
cky2kbg (преди 5 години)
Рейтинг: 342 | Одобрение: 102
И кой е казал, че няма цензура в икономедия ... има разбира се там журналист не се задържа , a коментаторите - първо се регистрирай и пише.Ще се публикува ако дежурния редактор е на кеф. Добре, че Спас който пише за Варна има личен сайт от него знам как много от материалите които пише не са одобрени за публикация. Отделно преводите им копи пейст са ужасни
Cky2k BG

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама