Трябва ли да има допълнителни тестове за възрастните шофьори?

11.05.2019 / 09:21 11

Нова тв

Идеята възрастните шофьори да преминават по-често през обстойни физически и психологически тестове, за да имат право да шофират, разбуни духовете през последните седмици. Категорично не става въпрос за отнемане на шофьорски книжки, като темата е все още единствено на етап обсъждане. "Предложението е неофициално", каза през седмицата председателят на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата Малина Крумова

„На фона на това, че в България се твърди, че 95% от ПТП-тата са по вина на шофьорите, с което ние не сме съгласни, навсякъде в Европа статистиката е 60%, трябва да се предприемат мерки тези хора, които съответно създават предпоставките да бъдат подложени на някакво допълнително обучение или тестове”. Това коментира пред „Събуди се” Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Според него обаче дали наистина статистиката у нас е такава, трябва да покаже анализ, който към момента не се прави. „Може би най-голямата отговорност на новата агенция е да се направи анализ за ПТП-тата и дали те са направено поради незнание или поради други причини”, посочи още той.

„Позицията на нашата асоциация е „за” със съответните условности. „За” сме, защото подкрепяме идеята като имаме предложение за корекция, което кореспондира със сегашното изискване на закона”, коментира Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилисти.

„И в сегашния закон пише, че когато водач извърши немаловажно престъпление, поради непознаване на правилата за движение, той трябва да бъде изпратен на проверовъчен изпит и когато го издържи, му се връща свидетелството за управление. Ако КАТ досега спазваше изискването на този член от закона, може би нямаше сега да говорим за необходимост от допълнително обучение”, коментира още той."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
17
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 32520 | Одобрение: 11055
мисля че не само за възрстните добре ще е на 15-20 години стаж да се прави по един испит. има много хора с книшки които не са чели правилника за движение.
65
1
batkojoro (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5114 | Одобрение: 2229
И за каква възраст става въпрос,след като за пенсия трябват 64г.? Или да бачкат...може,но да отиде с колата до работа не може.
30
17
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 44807 | Одобрение: 10147
Питайте Бахура! Ама и от отдавна прехвърли 40-те. Може вече да мисли другояче ...
57
6
Cтамат (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3103 | Одобрение: 1308
Герберастката повсеместна простотия е заразителна. Проблемите идват от продадените незаконни шофьорски книжки, а не от  възрастните хора. Само за последните 10 години, крадливите герберасти са продали на циганския си електорат хиляди шофъорски книжки. Същото е и с гражданството. Нали Каракачанов и неговата банда, бяха заловени, че продават български паспорти. Отврат.
69
5
4udovi6teto (преди 1 годинa)
Рейтинг: 27642 | Одобрение: 7947
Не, разбира се. Това е поредната глупост, измислена, за да се "усвоят" едни пари от джоба на най-бедната прослойка от населението - възрастните хорица. Гняв
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама