Трябва ли да има допълнителни тестове за възрастните шофьори?

11.05.2019 / 09:21 11

Нова тв

Идеята възрастните шофьори да преминават по-често през обстойни физически и психологически тестове, за да имат право да шофират, разбуни духовете през последните седмици. Категорично не става въпрос за отнемане на шофьорски книжки, като темата е все още единствено на етап обсъждане. "Предложението е неофициално", каза през седмицата председателят на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата Малина Крумова

„На фона на това, че в България се твърди, че 95% от ПТП-тата са по вина на шофьорите, с което ние не сме съгласни, навсякъде в Европа статистиката е 60%, трябва да се предприемат мерки тези хора, които съответно създават предпоставките да бъдат подложени на някакво допълнително обучение или тестове”. Това коментира пред „Събуди се” Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Според него обаче дали наистина статистиката у нас е такава, трябва да покаже анализ, който към момента не се прави. „Може би най-голямата отговорност на новата агенция е да се направи анализ за ПТП-тата и дали те са направено поради незнание или поради други причини”, посочи още той.

„Позицията на нашата асоциация е „за” със съответните условности. „За” сме, защото подкрепяме идеята като имаме предложение за корекция, което кореспондира със сегашното изискване на закона”, коментира Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилисти.

„И в сегашния закон пише, че когато водач извърши немаловажно престъпление, поради непознаване на правилата за движение, той трябва да бъде изпратен на проверовъчен изпит и когато го издържи, му се връща свидетелството за управление. Ако КАТ досега спазваше изискването на този член от закона, може би нямаше сега да говорим за необходимост от допълнително обучение”, коментира още той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
13
n eXu s (преди 7 месеца)
Рейтинг: 188360 | Одобрение: 34110
Дъртаците нямат място, забавени реакции, лошо зрение, възможност за инфаркти. Не.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
11
17
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 25920 | Одобрение: 9810
мисля че не само за възрстните добре ще е на 15-20 години стаж да се прави по един испит. има много хора с книшки които не са чели правилника за движение.
65
1
batkojoro (преди 7 месеца)
Рейтинг: 4288 | Одобрение: 2068
И за каква възраст става въпрос,след като за пенсия трябват 64г.? Или да бачкат...може,но да отиде с колата до работа не може.
30
17
Mercenary (преди 7 месеца)
Рейтинг: 43165 | Одобрение: 9660
Питайте Бахура! Ама и от отдавна прехвърли 40-те. Може вече да мисли другояче ...
57
6
Cтамат (преди 7 месеца)
Рейтинг: 1202 | Одобрение: 727
Герберастката повсеместна простотия е заразителна. Проблемите идват от продадените незаконни шофьорски книжки, а не от  възрастните хора. Само за последните 10 години, крадливите герберасти са продали на циганския си електорат хиляди шофъорски книжки. Същото е и с гражданството. Нали Каракачанов и неговата банда, бяха заловени, че продават български паспорти. Отврат.
69
5
4udovi6teto (преди 7 месеца)
Рейтинг: 11650 | Одобрение: 5325
Не, разбира се. Това е поредната глупост, измислена, за да се "усвоят" едни пари от джоба на най-бедната прослойка от населението - възрастните хорица. Гняв
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама