Туршията в бидони е опасна

06.12.2014 / 17:36 3

Опасна туршия плъзна по пазарите, алармираха опарени. В сезона на любимото българско мезе шарлатани правят какво ли не, за да припечелят някой лев, без да си дават сметка дали ще навредят на някого, пише "Новинар".

Въпросните туршии се продават в бидони или кофи. Те се произвеждат в къщи и дворове при ниска хигиена. Оказа се, че съдовете, в които продават туршиите, преди това са използвани за съхранение на препарати за пръскане на растения.

Колкото и да ги мият, тези химикали остават по вътрешността на бидоните и след това влизат в мезето, обявиха експерти по храните. След като сладко си хапнем от него обаче, отровите попадат в тялото. Растителните препарати са силно токсични. Дори малка част от тях да попаднат в организма, действието е пагубно. Започват стомашни разстройства, повръщане, болки и обриви, пише в. "Всеки ден".

Затова експерти съветват да внимавате с туршиите в бидони по пазарите, или ако купувате такива, поне да са проверени и да знаете, че няма да имате проблем. В момента 6 лева върви килограм люти чушлета от бидон. Киселите краставички, карфиолът, морковите, камбите и мешаните туршии се търгуват около 5 лева за килограм. Вече може да се намери и кисело зеле на цени от около 2 лева за килограм. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
2
krasko (преди 9 години)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
всичко на тоя свят е труд и изисква известни усилия.......правя моята зимнина от около 30гд и става превъзходна.....предлагам елементарна рецепта за зеле ,възможна за всеки......в 30л варелче с канелка /от борсата----- ново ! ! /подреждате целите зелки с предварително премахнат кочан ,изсипвате лъжица сол в дупката и я затваряте с част от кочана....между зелките пълните с парчета от зеле ,1 обелен лук ,1 мамул стара царевица и когато напълните бидончето допълвате с 4% солен разтвор гореща вода....държите го на топло 2-3 дни и после на хладно, но не отвън и преточвате на 1-2 дни по 3-5 литра.....добър апетит......!
11
2
krasko (преди 9 години)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
затова , който има възможност , да си ги прави сам......не е никак сложно.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама