Турция пуска червена бюлетина за издирване на българските граничари чрез Интерпол

28.12.2021 / 19:25 9

Булфото

Нямат край проблемите за българските граничари.

В съда в Къркларели беше представено решение на съда в Страсбург, което на практика ги оневинява по случая със смъртта на бракониера през 2008 г.

Турция ще пусне за издирване чрез Интерпол и то с червена бюлетина четиримата български граничари, които тя обвинява в убийство на техен рибар, който е бракониерствал в български води. Това стана ясно на заседание на Наказателния съд в турския град Къркларели по делото, което се води задочно, предава БНР.  

Националното радио цитира турския адвокат на българските граничари Джошкун Молла, който казва: "Поисках отново съдът да се откаже от издирването на граничарите с червена бюлетина, но ми отказаха. Документите за тази процедура все още се оформят".

През 2008 г., при опит за арест на турски бракониери на калкан край Резово, български граничар простреля смъртоносно един от тях. След дълго разследване у нас прокуратурата отказа да образува дело. Мотивът бе, че граничарят е действал при самоотбрана, както и че две експертизи са доказали, че изстрелът от пистолета му е произведен, след като оръжието се е оплело в рибарските мрежи при схватката. След това общо четиримата граничари, участвали при инцидента, бяха оправдани и от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, където оневиняването им от българската правораздавателна система бе прието за напълно законно. 

Турция обаче образува собствено дело по случая и обвини четирима граничари - човека, който е стрелял Михаил Цонков, и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Турската прокуратура поиска те да бъдат предадени, за да бъдат съдени, но България категорично отказва.

Преводът на решението на Европейския съд по човешките права вече е представено в турския съд, съобщи днес адвокатът на граничарите Джошкун Молла. „Турският съд трябва да вземе под внимание решението на Страсбургския съд, защото ние сме приели като страна решенията на този съд и трябва да се прилагат“, поясни той. 

В днешното заседание е разпитан и свидетел. „Той е гледал по българска телевизия нещо и е направил запис на тези предавания. Неговото мнение е, че той  е бил застрелян заради един калкан. Не го приех и заявих, че това не е очевидец. Той не знае за случая, а само изказва своето субективно становище и то – от телевизионно предаване. Той не може да бъде приет като свидетел“, добави Молла.  Въпросните записи ще бъдат гледани от магистратите. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ман40 (преди 2 години)
Рейтинг: 9018 | Одобрение: 1618
Часовоят/граничарят на пост е защитен от закона! Изпълнили са служебните си задължения! Както турците свалиха Руския самолет, в Сирийска територия обаче. Какво им направиха? 
RB
3
0
dodo (преди 2 години)
Рейтинг: 11373 | Одобрение: 2153
Тия хора до кога ще бъдат тормозени че са си изпълнили служебния и граждански дълг към Родината БЪЛГАРИЯ.
0
6
West (преди 2 години)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
А ти преди да напишеш някоя глупост като тази, първо се осведоми и тогава пиши! 
1
0
село варна (преди 2 години)
Рейтинг: 20149 | Одобрение: -176
West мисля, че спешно трябва да се прекръстиш на - изток- щом така се прекланяш пред комунистическото и криминално минало на другаря Буда.
1
10
West (преди 2 години)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
 Варненски селянин прост, явно си нямаш на представа, колко направи Борисов за това, граничарите да не бъдат предадени  на турското правосъдие!!! Личи си, че си от някое варненско село! Много тъпи селяни се навъдиха нещо...!!
6
1
село варна (преди 2 години)
Рейтинг: 20149 | Одобрение: -176
Добре, че Тиквата падна от власт, иначе щеше да ги арестува и предаде на границата както правеше с набедените Гюленисти.
3
3
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Това е Република Турция която претендира за нормална държава
Истината преди всичко
9
2
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 93300 | Одобрение: 1285
Е така се лови калкан в чужд двор. Издирвайте ги както искате, няма да ги получите.
10
1
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 174553 | Одобрение: 34408
Мамицата ви гаджалскааа!!!....Гняв Златни думи на капитан Петко войвода от едноименния филм!!!...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама