Турция с ултиматум към Европа: Избирайте между нас и терористите!

26.11.2016 / 17:05 6

Доверието на турския народ в ЕС се топи, Европа трябва да направи избора за себе си – с терористичните групировки ли предпочита сътрудничество, или с нас, заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от БГНЕС. 

В реч пред участниците в изложението по здравеопазване в Истанбул Йълдъръм подложи на остра критика резолюцията на ЕП за замразяването на преговорите за членството на страната в ЕС и подчерта, че на практика документът няма никаква стойност. „Преди два дни евродепутатите взеха решение, което няма абсолютно никаква стойност, да си решават, каквото и колкото искат. Нас ни интересуват единствено решенията на народа ни, Европа трябва да реши с кого ще си сътрудничи – със свободно разхождащите се терористи там, или с Турция, народът ни очаква да чуе това“, посочи премиерът. Той припомни, че Турция е единствената страна, която дава подслон на милиони бежанци от Сирия и Ирак, и ако спре да приема бягащите от трагедията хора, тогава всички ще станат свидетели на европейската драма. „По 4-5 мигранти отидоха в Унгария, в Австрия и там пред очите на хората бяха ритани и удряни в земята. Човещината е в Турция, Турция е страната, в която хуманизмът е жив. Ние 53 години вървим по пътя към Европа в името на по-добрия свят и на още по-сигурната Европа, но за всичките ни усилия получихме едно, меко казано, лекомислено решение. Надявам се, че то изобщо няма да бъде взето под внимание от страна на лидерите от върха на ЕС и няма да повлияе върху половинвековния ни път. Мисля, че лидерите ще стигнат до обща визия за Турция“, коментира Йълдъръм, пише Блиц. 

Решението на ЕП за замразяването на преговорите с Турция е повод за изявления и коментари от всички политици, днес и вицепремиерът Нуман Куртулмуш, който е в Лондон, го определи като несъстоятелно, незаслужаващо внимание и е продукт на двойните стандарти, които Европа традиционно прилага. „Гласуваното решение е в полза на терористите, с които ние се борим и даваме стотици жертви. Турция е подложена на ударите на Ислямска държава и всички виждат усилията ни да се справим с нея, знаят и за преврата от 15 юли. И въпреки това, преди да е приключило извънредното положение в страната, преговорите с нас се спират, без да ни попитат. Обаче когато Франция въведе извънредно положение, никой не отвори и дума за това. Така, че решението на ЕП е резултат от двойните стандарти и няма никакво политическо значение или заключение, нито правно въздействие и ние няма изобщо да се фокусираме в него. Не става дума за това решение, ние и в миналото сме се сблъсквали с двойните стандарти на ЕС. Убеждават ни, че не могат да ни направят пълноправен член, предлагат ни нещо като привилегировано членство. Предлагат ни препоръки, каквито не са правени на нито една друга държава. Последното ни правителство подписа споразумението за реадмисията на бежанците успоредно с това за безвизовия режим“, посочи Куртулмуш на срещата в турското посолство в британската столица. 

Той подчерта, че докато Турция продължава да изпълнява ангажиментите си по сделката за бежанците, ЕС се отказва от обещанията за визовите облекчения, което отново е сигнал за двойните европейски стандарти, а така се насърчават терористичните организации. „За съжаление, регионът ни е казан, пълен с вещици – продължават военните действия в Сирия и Ирак, и ако в миналото са се чертаели териториални граници, то сега се върви към разделение на умовете и сърцата на хората. Страните около Турция изразяват нарастващото значение на страната ни в регион, пълен с вълнения и размирици, но ние знаем и силите, които се опитват да ни спъват в развитието. Ако опитът за военен преврат беше успял, в Турция щеше да пламне вътрешна война и като Сирия можеше да се превърне в мишена за външни удари“, заяви вицепремиерът и обяви, че отношенията между ЕС и Турция навлизат в нова ера. 

„ЕС последователно се подиграва с нас и никога не се отнесе искрено, ясно и обективно към Турция, напротив, демонстрира двойни стандарти и двуличие. През 2004 г. бяха инициирани преговорите за присъединяване, от всички 35 глави бяха отворени само 15, но нито една не бе затворена. От 53 години чакаме пред вратите на Европа, 12 години се точат преговорите и през цялото това време ЕС се забавлява с нас, атакува ни с неоснователни обвинения и не направи нито една стъпка в полза на страната. Решението на ЕП за замразяване на преговорния процес е резултат на предразсъдъци, ислямофобия, туркофобия и липса на визия, и то е за радост и в подкрепа на ПКК, ФЕТО и другите терористични организации. Това решение е историческа грешка на ЕП, не е обективно и е несправедливо спрямо Турция, Европа трябва да прогледне, да се отърве от дискриминацията, расизма, ислямофобията и предразсъдъците, и да прозре, че с такива политически играчи няма бъдеще“, коментира министърът на правосъдието Бекир Боздаг. Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
ПЕТРОВ (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
БЕЗ ФЕСОВЕ И ШАЛВАРИ ВЪВ ЕС,НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ВАС,ИЗЛИШНИ СТЕ ВЪВ НАШАТА ЕВРОПЕЙСКА ТЕРИТОРИЯ.СМЪРТ ЗА ТУРЦИЯ.  
5
0
Karamel (преди 10 месеца)
Рейтинг: 20696 | Одобрение: 10511
Като поставя въпроса по този начин, не виждам голяма разлика! Гняв
4
0
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 105206 | Одобрение: 39826
Първо , да си оправят собствената държава , където всяка седмица гърми и трещи и после да говорят за тероризъм !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
0
още едно потвърждение!!! (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Остана ли някой, който се съмнява, че зад тези т.нар. "бежанци", стои И ИСЛЯМИСТКА ТУРЦИЯ! Кой освен тях има интерес да всява смут и раздор в Европа?!? Мислете...................
8
0
НИКИ (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 ВИЕ ДА НЕ БИ ДА СТЕ ПО-МАЛКИ ТЕРОРИСТИ ОТ ДРУГИТЕ. БЕЖАНЦИ НЯКОЛКО СТОТИН ХИЛЯДИ ТУРЦИ 80 МИЛИОНА И ВСЕ НА ГЪРБА НА ЕВРОПА. КОЕ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ.??????Усмивка
6
1
resana mostaka (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ne ni interesuva ko iskash ali baba
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама