УНИЦЕФ: Над 1 милион деца умират на година от тежко недохранване

18.05.2022 / 01:44 52

Снимка:Pexels

Над 1 милион деца умират на година от тежко недохранване по света. Това сочи доклад на УНИЦЕФ. Всеки пети смъртен случай на деца под петгодишна възраст се дължи именно на недохранване. По преценки на организацията около 45 милиона деца под 5 години страдат от тежка слабост и атрофия.

Изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Катрин Ръсел подчертава, че за децата, застрашени от глад, светът се превръща все повече в "неконтролируем риск". Нарастващите бедност и несигурност с изхранването вследствие на пандемията от коронавирус, климатичните кризи и продължаващите въоръжени конфликти по света водят до покачващ се брой на гладуващи деца по света. Проблемът със закъсняващите или отменени доставки на пшеница от Украйна допълнително усложнява ситуацията. Украйна, която минава за житницата на Европа, в момента изнася много по-малко пшеница задари войната.


Обикновени болести предизвикват смърт

Тежкото недохранване превръща съвсем обикновени детски болести в смъртоносен риск. Пресъхналите тела на дечицата са толкова отслабени, че нямат сили да се борят с вируси, бактерии и гъбични инфекции, се казва още в доклада на УНИЦЕФ.

Тежкото недохранване възниква вследствие на дефицит на храни, богати на хранителни вещества и витамини, белтъчини и минерали. Решение на тази липса би могло да бъде приемането на фъстъчена паста, състояща се от фъстъци, олио, захар и мляко на прах. Фъстъчената паста има дълъг срок на годност - дори и когато не се съхранява на хладно. През следващите шест месеца обаче разходите за тази хранителна добавка ще се повишат с до 16%, тъй като цените на важните за производството ѝ съставки експлодират. Поради това се очаква броят на гладуващите деца по света да нарасне годишно с още 600 000.

Къде има най-много гладуващи деца


Най-много застрашени от глад и атрофия деца живеят в Южна Азия, казват от УНИЦЕФ. Но и в други региони на света броят им се увеличава. На някои места той достига рекордни равнища. Така например в Афганистан се очаква тази година броят на тежко недохранените деца да достигне 1,1 милиона, а това е почти двойно повече, отколкото през 2018 година. Поради тежката суша в страните от Африканския рог се очаква тази година броят на засегнатите от тежко недохранване деца да нарасне от 1,7 милиона на 2 милиона. В Сахелския регион се очаква покачване с 26% в сравнение с 2018 година.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
azumibg (преди 8 месеца)
Рейтинг: 343 | Одобрение: -227
1
asd
2
0
Ванката (преди 8 месеца)
Рейтинг: 22769 | Одобрение: 5084
Това е защото на богатите все не им стигат парите Намусен
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама