Убиецът на тримата германци в Куманово Йордан Петров поиска облекчаване на доживотната му присъда

22.07.2021 / 14:52 3

снимка "Петел"

Петчленен състав на Варненския окръжен съд отказа на Йордан Петров замяна на наложената му доживотна присъда с по-лека - 30 години затвор. Той изтърпява присъда за извършен грабеж в съучастие със Златин Златинов (самоубил се, за да не бъде арестуван от полицията), придружен с убийство на трима германски граждани през 2000г. в с. Куманово.

Престъплението е извършено на 25 срещу 26 юли 2000г. Осъден е и за опит умишлено за умъртви лица от състава на МВР на 16.01.2001г. , като последвала смъртта на един от полицейските служители. През януари 2001 г. Йордан П. е задържан под стража, а на 05.10.2001 г. постъпва в Затвора – Варна.

Към подадената до съда молба от лишения от свобода беше представено и становище на администрацията на Затвора – Варна. В него беше посочено, че молбата на Йордан П. не следва да бъде уважена, тъй като в периода от 25.08.2004 до 30.10.2014 г. той е търпял наказание „доживотен затвор без право на замяна“. С решение от 31.01.2017 г., Върховният касационен съд изменя присъдата му в „доживотен затвор“. 
Според Наказателния кодекс,  за да бъде заменен доживотен затвор с лишаване от свобода е необходимо задържаният да е изтърпял не по-малко от 20 години затвор. 

Варненският окръжен съд, след като разгледа и взе предвид събраните по делото писмени доказателства, както и становищата на административното ръководство на затвора във Варна прие, че не са налице материално-правните предпоставки за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ за срок от 30г. Петчлененният съдебен състав посочи, че от наказанието „доживотен затвор“ е необходимо да са изтърпени не по-малко от 20 години. Реално този срок за Йордан П. е започнал да тече от окончателната влязла в сила присъда „доживотен затвор“, наложена от ВКС през януари 2017г.  Освен това в Наказателния кодекс предварителното задържане не се приспада при наказанията „доживотен затвор“  и „доживотен затвор без замяна“.

Според съдебния състав това е така, тъй като в периода на изтърпяване на мерките за неотклонение, затворническата администрация не може да работи с осъдения по неговото превъзпитание и поправяне за формиране на трайни положителни нагласи.

Варненският окръжен съд прецени, че след като липсва първата формална предпоставка предвидена в закона, е безпредметно обсъждането на останалите, необходими за замяна на доживотния затвор с лишаване от свобода за срок от 30 години. Определението  на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в седем дневен срок. 
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
robotron2000 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 30500 | Одобрение: 5610
Един същият го познавам, караше едно червено жигули комби :wassat: не беше читав човек общо взето!
2
1
уйчо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 42523 | Одобрение: -5312
Тоя боклук да се благодари, че живее и го хранят безплатно, от затвора не трябва да излиза! 
1
4
Серж (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1752 | Одобрение: -273
Трябва да се върне смъртната присъда!!!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik