Учебник за 3-ти клас хвали Османската империя

19.01.2015 / 13:16 15

Учебник по предмета „Човекът и обществото” за трети клас представя едностранчиво – само в положителна светлина, османското владичество, оплакаха се пред „Труд” възмутени родители.

„След османското завладяване българите запазили християнската си вяра, езика и достойнството си – пише в книжката, издадена от „Просвета”. – Повечето българи живеели в села. В много села заедно живеели мюсюлмани и християни. Те се сближавали в труда, обменяли думи, песни, танци, обичаи, споделяли празници. Хората от всички вероизповедания плащали данъци на държавата.” Уточнява се само, че немюсюлмани не можели да служат в армията и администрацията.

Учебникът обаче пропуска да спомене за многобройните данъци, с които са облагани иноверците. Например диш-хакъ – зъбен данък, плащан от домакина, загдето “правоверният” си е хабил зъбите с неговата “гяурска” храна, или девширме – кръвен данък, събиране на християнски момчета за еничарския корпус. Не се споменава и Баташкото клане.

„Аз сега на кого да вярвам бе, мамо?”, питала дъщерята на наша читателка, която в семейството е получила и друга гледна точка за този спорен период в българската история.

Като чете учебника, човек се чуди дали Левски и Ботев не са били душевноболни, та са се борили срещу султана, коментира родител.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
no (преди 8 години)
Рейтинг: 4 | Одобрение: -1
Абе майкави да ви еба дано ко искате от ТУРЦИ те да неви са ебели навремето пра пра бабави :D
Yamaha
8
1
kris (преди 8 години)
Рейтинг: 308281 | Одобрение: 45671
излиза ,че нашите прадядовци умряха за нищо......до къде стигна безочието на тези дупедавци .......писането на подобни извращения е поредното предателство към паметта на загиналите за свобода......автора да се издири и набие на кол , както турците набиваха нашите деди по време на "турското присъствие"......
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
14
1
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 42673 | Одобрение: 8083
Да намерят автора на учебника и да го разпънат публично в центъра на София и всеки който минава от там да може да го заплюва.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама