Учен от НАСА показа, че по време на ерата на динозаврите Земята е била от другата страна на Млечния път

08.11.2019 / 22:34 2

nauka.offnews.bg

Когато динозаврите са царували на Земята, нашата планета е била на съвсем друга страна на галактиката.

Нова анимация на учения от НАСА Джеси Кристиансен (Jessie Christiansen) показа колко дълго е продължила ерата на динозаврите и колко отскоро са хората на Земята в сравнение с движението на нашата Слънчева система в Млечния път.

Нашето Слънце се върти около центъра на галактиката, изавършвайки една обиколка на всеки 250 милиона години. Така анимацията на Кристиансен показва, че последният път, когато нашата Слънчева система е била в сегашната си позиция в галактиката, периодът триас е в разгара си и динозаврите тепърва започват да се появяват.

Много от най-емблематичните динозаври са бродили по Земята, когато нашата планета е била в съвсем друга част на Млечния път.

На Кристиансен му хрумва идеята да илюстрира така тази история, докато води звездно парти в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Когато тя споменава, че нашата Слънчева система е била я другия край на галактиката по времето на динозаврите, присъстващите са изненадани.

"Тогава за първи път разбрах, че тези времеви мащаби - археологическите, фосилните мащаби и астрономическите времеви мащаби - всъщност съвпадат едни с други", обяснява за Business Insider Кристиансен. "Тогава ме осени идеята, че мога да очертая еволюцията на динозаврите чрез въртенето на галактиката."

Полученото видео поставя и двете събития в една перспектива:

Dr. Jessie Christiansen@aussiastronomer

I have always been interested in galactic archaeology, but I don't think this is what they meant.

Did you know that dinosaurs lived on the other side of the Galaxy?

Embedded video

2,915

Twitter Ads info and privacy

1,501 people are talking about this

Кристиансен заяви, че са й били нужни около четири часа, за да направи филма, използвайки анимацията PowerPoint. Освен това тя отбеляза няколко малки корекции на текста във видеото си: плезиозаврите не са динозаври и завършваме една галактическа обиколка на всеки 250 милиона години (а не на 200 милиона години).

Всъщност галактическото движение е по-сложно от показаното на видеото. Останалите звезди и планетарни системи в галактиката също се движат с различна скорост и на различни орбити. Вътрешните части се въртят по-бързо от външните области.

Нещо повече - самият Млечен път се движи през космоса, бавно приближавайки се към близката галактика Андромеда.

"На анимацията изглежда, че сме се върнали на същото място, но в действителност цялата галактика се е преместила много", обяснява Кристиансен.

Земята обаче не е драстично различна. Тя все още поддържа сложен живот. Това отчасти е благодарение на траекторията на галактическата орбита на нашето Слънце.

Нашата Слънчева система пътува по Млечния път, но не се приближава до негостоприемния център, където животът вероятно не би оцелял.

"В центъра има много звезди, той е динамично нестабилен, има много радиация", разказва Кристиансен. "Нашата Слънчева система със сигурност не отива натам".

Това е част от причините, поради които на Земята могат да съществуват динозаври, бозайници или всяка друга форма на живот."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
29
109
kris (преди 6 месеца)
Рейтинг: 127084 | Одобрение: -1921
Има динозаври Нексусе......И всички са Герберасти.....Но скоро ще изчезнете.....споко....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама