Учени от БАН: ТЕЦ „Варна“ да мине на сероводород

29.12.2014 / 17:46 9

Учени от БАН предлагат спасителен план за ТЕЦ „Варна“, която спира от 1 януари 2015 г. заради липсата на сероочистващи инсталации. Предложението на екипа от Института по инженерна химия при Българската академия на науките и „Екозона“ АД е в ТЕЦ-а да бъде монтирана инсталация за производство на ток от сероводорода в Черно море, пише "Преса". 

„Реална е възможността ТЕЦ-ът да премине на водородно гориво на многократно по-ниска цена от тази за изграждането на сероочистващи инсталации, като се запазят работните места и бъдещето на централата“, се казва в писмо на учените до президента на КНСБ Пламен Димитров. Според експертите, ако собственикът на дружеството - ЧЕЗ, реши да инвестира в проекта, централата може да заработи по новата технология до края на следващата година.

Дружеството трябва да направи своите анализи, ние единствено предлагаме технологията, коментира ръководителят на научния екип проф. Венко Бежков. Според него водата от дълбините на Черно море може да се кара с танкери, после да се преработва и полученият водород да се използва като гориво вместо природен газ за получаване на ток. Голямото предимство е, че при тази технология няма никакви отпадъци, докато при сероочистките се получават планини от гипс.

Изследванията за получаване на електроенергия от сероводорода в Черно море се правят от 2011 г. от екипа на „Екозона“ АД и Института по инженерна химия. През август учените извършиха успешен експеримент на кораба „Академик“. В дълбините на Черно море се съдържат около 4,6 млрд. тона сероводород и от тях при преработка може да се получат 31 млн. мегаватчаса.

Ръководството на ТЕЦ „Варна“ ще покани на среща учените, за да се запознае с предложението, както и с евентуалната стойност на необходимата инвестиция, съобщиха от ЧЕЗ. Оттам допълниха, че не познават предлаганата технология. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Кубрат (преди 8 години)
Рейтинг: 272 | Одобрение: 42
То и водата запалихме преди 30-тина години ама петрола е с пари и до тогава алтернатива нямаме ние дребните българчета и то отдавна се палят и произвеждат много работи и мистър ТЕСЛА и досега не работи..........за невежите........
0
0
Son Goku Z (преди 8 години)
Рейтинг: 39 | Одобрение: -6
ех
Знаете ли, че Facebook вече струва 200 000 000 000 долара.. 200 милиарда долара, които сте ги изкарали вие с това, че го ползвате, а не сте получили нито стотинка за това. Тази социална мрежа е като Фейсбук, само че тук плащат и на потребителите. Активността в сайта - т.е. всяко ваше споделяне на пост, харесване, коментар и т.н. ви носи бонус точки, които може да се разменят за пари или да се пазарува с тях в онлайн магазини. Всеки потребител има негов реферален линк, с който може да кани хора, които да се регистрират в сайта и така печели и от тяхната активност. Тук готиното е че има опция да избирате дали да гледа постовете само на вашите приятели или на всички потребители - така никога не ви доскучава както и още много други яки функции. И най-хубавото от всичко, е че докато си разцъквате ви се трупат парички в профила. Разгледайте го - ще ви зариби http://pal.bg/?ref=jmt2x2361y Ако имаш въпроси пиши на: georgi.dee@mail.bg[/url]

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама