Учени от САЩ и Холандия стряскащо: Чака ни глобален потоп!

16.06.2019 / 20:58 1

Последните анализи на учените показват, че скоростта на топене на ледниците в последните 40 години е нараснала шест пъти. Специалистите са направили изводите си след внимателно проучване на въздушни и сателитни снимки, пише Блиц.
През последните четири десетилетия ледниците на Антарктида са наблюдавани от специалисти от Калифорнийския  и Утрехтския университет в Холандия. Измервания на дебелината на леда са извършени в периода 1978-2017 г. За това време са изследвани 18 области, обхващащи 176 ледникови басейна. Проучването не би станало възможно без помощта на НАСА и операция IceBridge, в която са били задействани устройствата ICESat и ICESat-2.

Получените резултати са притеснили учените. Така, за периода 1979-1990 година Антарктида се е лишила от 40 гигатона лед, а от 2009 до 2017 – от още 252 гигатона. Числата са повече от шокиращи. Ако ситуацията не се промени, след 20 години Антарктида ще загуби всичките си ледници.

Подобен сюжет може да доведе само до едно – масово наводняване на територията.

В момента най-голямо топене се наблюдава в източната част на континента, каза ръководителят на проучването Ерик Риньо.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

6
6
NANSI (преди 3 години)
Рейтинг: 3386 | Одобрение: 1316
СЛАВА СЕВРЮКОВА ГО ПРЕДСКАЗА ПРЕДИ ГОДИНИ...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама