Учени са открили метод за добиване на нов мощен антибиотик от почва

09.01.2015 / 02:01 3

Необичаен метод за производство на антибиотици може да помогне за разрешаването на сериозен глобален проблем – увеличението на инфекциите, които са устойчиви към съществуващите медикаменти на фона на липсата на нови видове антибиотици, пише The New York Times. Лекарствената съставка, която се извлича от бактерии, намиращи се в почвата, се оказва мощен нов антибиотик, съобщават откривателите й в научния журнал Nature. Новият медикамент - тейксобацин, който е тестван върху мишки, лекува изключително ефективно остри инфекции, без да причинява странични ефекти. 
Изследователите посочват, че медикаментът действа по начин, който не предполага развиване на устойчивост у бактериите. Методът на производството му има потенциала да отключи „златна мина“ за естествени съставки за борба с инфекции и злокачествени заболявания. Чрез него се добиват молекули, които досега са били извън обхвата на учените, тъй като не могат да се отглеждат в лаборатории. 
Тейксобацинът все още не е тестван върху хора, така че неговата безопасност и ефективност все още са неизвестни. Проучванията върху хора ще започнат не по-рано от две години, а последващото им провеждане ще отнеме няколко години. Това означава, че дори лекарството да премине през всички тестове, то няма да е достъпно в следващите пет или шест години. Ако бъде одобрен, медикаментът най-вероятно ще се прилага венозно, а не орално. 
Устойчивите на лечение бактерии инфектират най-малко 2 милиона души годишно само в САЩ, като фаталните случаи са 23 000, по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Световната здравна организация предупреди миналата година, че такива инфекции има по целия свят и че устойчивите към медикаменти причинители на множество заболявания се развиват по-бързо, отколкото биха могли да се разработят нови антибиотици. Проблемът се усложнява от факта, че редица фармацевтични компании не разработват нови антибиотици в полза на други видове лекарства, които носят по-голяма печалба. 
Новото изследване е базирано на факта, че навсякъде и във всичко по Земята – растения, почва, животни – има микроби, които си съперничат, за да оцелеят. Предпазвайки се един от друг, те отделят биологично оръжие: антибиотици. При новия метод учените са успели да „надхитрят“ бактериите, за да започнат да ги отглеждат в лаборатория – нещо невъзможно досега. Процесът включва създаване на разтвор от почва, като почвата, от която е извлечен тейксобакцинът е взета от „тревисто поле в Мейн“. Разтворът се поставя в специален уред, а тайната на успеха е, че уредът се поставя в кутия, пълна със почва от мястото, където е взета пробата. 

Агенция Фокус, Екатерина Антонова


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
силветърс (преди 9 години)
Рейтинг: 2678 | Одобрение: -252
това ще е поредната измишльотина
0
9
Мода Стил (преди 9 години)
Рейтинг: 1461 | Одобрение: -729

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама