Училището в Кичево празнува 130 години със 70 деца (снимки)

25.11.2014 / 12:40 1

Снимки Булфото

С тържествен водосвет, празнична торта и концерт в читалището отбелязаха 130-годишния рожден ден на ОУ „Климент Охридски“ в Кичево. Учениците бяха поздравени за празника от кмета на селото Иванка Маринова и директора Марина Семова, която си пожела преди отец Димитър да даде божията благословия, здраве за всички и повече ученици.

В момента в ОУ „Климент Охридски“ учат 70 деца от Кичево, Осеново, Орешак, Климентово, Куманово, Долище и Генерал Кантарджиево.

„За съжаление много родители от близките села записват децата си във варненски училища. Ние сме на делегиран бюджет и се надяваме да привличаме още ученици, за да оцеляваме. Към днешна дата се справяме благодарение на община Аксаково, която ни дофинансира“, разкри за petel.bg г-жа Семова.

Училището в Кичево е построено през 1884 година, когато са останали пари след изграждането на църквата, а първите ученици са наблягали на уроците в две стаички и склад в мазата. През 1938 година на мястото на мегдана започва да се строи новото школо, което е завършено след 4 години. През 1982-ра година до него е вдигната още една постройка. Встрани пък повече от половин век функционира пансион, който днес е Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и приютява 15 деца без родители.

Поколения възпитаници на ОУ „Климент Охридски“ са се реализирали в различни сфери на живота, като най-известните от тях са адмирал Иван Добрев-Странджата, командвал Военноморския флот в период 1960/1972 година, и Димитър Павлов. Последният е командващ Военноморските сили през 1990/1992.

За ОУ „Климент Охридски“ сега времената са трудни, както и за целия български народ. Но в училището знаят, че където има толкова много история, ще има и бъдеще, а бъдещето на модерното общество е в ръцете на неговите учители и ученици.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама