Украинските бежанци, които трябва да напуснат хотелите, могат да отидат в общежития

19.04.2022 / 21:51 3

Снимка Булфото, архив

Идва време бежанците да напускат хотелите. Има ли вероятност да останат на улицата?

До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци трябва да ги напуснат. След тази дата те ще бъдат насочвани към държавни бази и общежития. Съществува ли обаче риск те да останат на улицата в началото на летния сезон?

27 са държавните почивни бази по Южното Черноморие, но капацитетът им не е достатъчен, за да осигури място за настаняването на всички украински граждани в областта, които в момента са над 30 000, съобщи БНР

В три свои хотела в Слънчев бряг и Несебър Венелин Ташев е настанил 2500 украинци, предимно майки с деца. Те са подписали декларации, че след 25 май ще освободят стаите. След тази дата хотелиерът има други резервации.

"В един момент ще фалираме заради това, че помагаме", посочи Ташев.

Според хотелиера Атанас Терзиев настаняването в държавни бази не е реалистично, защото по думите му "това са хиляди легла". Той смята, че украинците трябва да останат в хотели, които през лятото не работят, например в зимните курорти.

Само два от по-големите хотели в Банско и няколко по-малки са настанили около 600 бежанци. Повечето са дошли в началото на април. Хотелиерите са декларирали готовност да се грижат за тях в дългосрочен план. От няколко дни обаче са в пълна неизвестност заради спиране на мярката след 31 май, признава управителят Мария Атанасова.

"Нищо не сме получили. Очакваме към 15 май, което за нас е малко късно. Разходите – три хранения и всичко", напомни тя.

Пет-шест са хотелите в Банско, които целогодишно работят само с туристи и са заявили, че няма да настаняват бежанци от Украйна.

Експертът по менажиране на хотели и член на УС на Съюза на туристическия бизнес в курорта Юлияна Христова коментира спирането на помощите така:

"Леко сме учудени. Редица хотели от тези, които ще работят през лятото, имат готовност и за настаняване на някакъв брой бежанци. Тук говорим за апартаментните хотели, които имат дневна с малък кухненски бокс. Същото се отнася и за студиата".

В Банско се предлага и възможността настанените да започнат да работят, уточнява Христова.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Радостин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 63809 | Одобрение: -1221
Общежития има само за студенти и те са заети от тях. Къде има празни общежития, че да лъжат гадно?
Всеки да си получи заслуженото !
5
3
аха (преди 7 месеца)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
АМА КАКВИ ХОТЕЛИ, КАКВИ 5 ЛЕВА????? ИМАХ КОЛЕЖКА ТУРКИНА, КОЯТО ПО ВРЕМЕ НА БЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ТРЪГНА ДА БЯГА ЗА ШВЕЦИЯ, ОТИДЕ В ГЕРМАНИЯ И БЕ НАСТАНЕНА В ЛАГЕР 6 МЕСЕЦА ДОКАТО ТРЪГНЕ ЗА ШВЕЦИЯ,.... А ТУК ИМА ТОЛКОВА ОБЕЗЛЮДЕНИ СЕЛА, ДАЙТЕ ИМ КЪЩИ И ДА СЕ ОПРАВЯТ САМИ... МЕН ДА НЕ БИ ДЪРЖАВАТА ДА МЕ ИЗДЪРЖА ,-НЕ-НО ТЯХ ГИ ИЗДЪРЖА И ТОО НА МОРЕТО ПО ХОТЕЛИ И АЗ ИСКАМ ТАКА-3 МЕСЕЦА НИКАКВИ СМЕТКИ -ХРАНА СПАНЕ НА НАШИЯ ГРЪБ ДА СИ ВЗЕМАТ ЯНКИТЕ-
0
6
MrBean (преди 7 месеца)
Рейтинг: 103497 | Одобрение: -583
Заглавието за какво се отнася? Че има или че няма бази за настаняване.  А и колко хотели има които не са отваряли отдавна.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама