Украйна няма никакъв интерес към нашите военни самолети, тя се интересува от боеприпасите, за които взимаме компенсации

07.07.2023 / 17:55 5

Редактор: Юлия Георгиева, кадър бТВ

В списъка, който вчера Зеленски ни даде за нуждите на Украйна от въоръжение, няма нищо изненадващо. Вярна е, че част от мунициите, които не бихме дали сега, съвсем скоро бихме платили скъпа цена за тяхното унищожаване. Но ние муниции даваме след решението на НС след 9 декември. Даваме ресурс, който е към края на срока за експлоатация, но са годни за използване към момента и които са са извън нормативите за осигуряване на запаси и провеждане на учения. А ако ги оставим, скоро ще трябва да платим сериозни суми за тяхното унищожаване - при някои става въпрос за година, при други за малко повече време. 

Това коменнтира пред бТВ военният министеръ Тодор Тагарев. 

Призовавам хората към едно минимално уважение и доверие в българските институции, защото всичко е точно така, както го казах. Ние предоставяме муниции, които са над изискванията, така че си оставяме толкова, колкото ни дава възможност да поддържаме нормална бойнта подготовка за разлика от много наши съюзници, посочи той.

В момента ние се включваме в инициативата на ЕС 1 млн. муниции за Украйна, което на нас като страна производител ще ни донесе допълнителни инвестиции в нашите предприятия, които ще могат да започнат да произвеждат муниции по новите НАТО-вски стандарти. При положение, че произвеждаме,  не е добре да станем клиенти на други страни, защото сме изпуснали шанса си. Затова е важно да влезем тази инициатива - тя дава възможности за България по отношение на отбранителната индустрия, посочи министърът.

Трудно ми е да намеря ясни аргументи защо такава възможност се отхвърля от президента Радев. Аз настоявам да се възползваме от  възможността да развиваме и модернизираме военната си промишленост, при това с европейски средства. Не знам какви може да са аргументите срещу това, допълни той.

Да ви напомня, че България е един от най-големите производители на муниции в Европа, допълни той. И посочи, че очакваните инвестиции в тази посока са около 500 млн. евро, но зависи от дипломацията ни каква част от тях ще дойдат у нас. 

Към нашите самолети няма никакъв интерес. Има интерес към части за самолети, които да бъдат изполвани, към нашите самолети, които да се ползват за бойно средство, няма никакъв интерес. Украйна ще получи Ф 16 от няколко европейски страни, които смятат да заменят самолетите си с по-нови - Дания, Белгия, Нидерландия, Португалия, Норвегия, посочи той.

Към момента също няма интерес и към нашите танкове. Няма такава дискусия. А противовъздушните системи не можем да ги дадем, ако застрашаваме нашата сигурност, уточни той.

България основно дава боеприпаси на Украйна. Сега ще започнем анализ на това какво можем да дадем по списъка на нуждите. Но това ще отнеме месеци, посочи министърът. 

Настояването на Нинова от началото на войната "без нито един патрон за Украйна" всъщност създаде посредниците, които печелеха от това, а Украйна плащаше скъпо за мунициите, произведени у нас. В приподата вакуум няма. Така че такава теза е безсмислена. А сега, когато всичко е на светло, посредниците нямат място и на Украйна ще й е по-евтино, обясни той.

Така че заради тази упоритост на тогавашното правителство, някои посредници буквално си напълниха джобовете. Когато даваме военна помощ, не е безплатно, а е възмездно. Това става по механизма за мир и чрез други фондове. Т.е. даваме ли нещо на Украйна, получаваме частична компенсация - около 55% от цената получаваме, обясни той.

  За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 7 месеца)
Рейтинг: 149106 | Одобрение: 28881
То пък ние имаме едни самолетиии....Мани, бегай!....:devil: Руснаците ще ни почерпят, ако ги дадем на Украйна. Защото сами ще паднат...:devil:
3
0
kris (преди 7 месеца)
Рейтинг: 328257 | Одобрение: 51237
Тя България не е спирала да изнася оръжие и боеприпаси.....Една американска фирма от Флорида го плаща и през Полша и частично през Румъния го внася в Окрайна.....Американците го наричат нестандарно оборудване и се произвежда само в 4 държави наоколо.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Серж (преди 7 месеца)
Рейтинг: 149106 | Одобрение: 28881
Точно пък Тагарев да ни призовава към уважение на институциите...Хайде моля ви се!...Болест
4
4
KRISTINCHO (преди 7 месеца)
Рейтинг: 40888 | Одобрение: -397
Накрая пак ще дадем боеприпаси на Украйна, които  ще дадем други страни, които ще ги доставят на Украйна. Явно нашите политици се мислят за много умни и си въобразяват, че по този начин България не взима страна във войната.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
5
3
zorkooko (преди 7 месеца)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
ПРЕДАТЕЛЮ - после ревете като вдовици за уважение че наште нямали подготовка , а за какъв вместо да ги давате  не пушнете един път че нашите настоящи  военни / демек дет се вика защитници на Родината / да чуят как гърми пушка - некъдърни предатели ама си въртите коня щото нама кой да ви издуха от одобния стол  всичките 240 + МС за нищо не ставате освен за предатели
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама