Унгария се похвали с нов договор с "Газпром" за газ, който ще идва от България

31.08.2022 / 16:39 13

Булфото

В парадоксална ситуация е България.

През страната ни преминава Турски поток, построен от ГЕРБ с 3 милиарда лева без ДДС от парите на данъкоплатците, по който Газпром зарежда с газ сателитните на Кремъл страни Сърбия и Унгария. Тръбата, която построихме, развърза ръцете на Путин геополитически, тъй като му даде възможност да обезпечи с газ подопечните си страни, дори да нахлуе в Украйна и да прекъсне доставките за газ от там.

В същото време България няма право да ползва газ от тръбата, въпреки че Газпром едностранно спря газа за страната ни.

Не така стоят нещата с друга страна в ЕС - Унгария, чийто лидер открито се държи като враг на Европа, макар страната му да е една от най-фаворизираните откъм еврофондове и западни инвестиции заради географското си положение. 

Месец след като обяви намеренията си да сключи нова сделка за руски газ, Унгария обяви, че е постигнала споразумение с "Газпром". Външният министър Петер Сиярто потвърди новината в профила си във Facebook. Унгария сключи нова сделка за руски газ, съобщи външният министър Петер Сиярто, който в понеделник каза, че Будапеща търси още 700 млн. куб. м над съществуващия дългосрочен договор, предаде Актуално.

Сега той обясни във видео в профила си във "Фейсбук", че от 2.6 млн. куб. м на ден в Унгария ще се внасят до 5.8 млн. куб. м дневно.Горивото ще влиза през преминаващият през България "Турски поток".

Според Сиярто така страната ще избегне налагането на ораничения върху потреблението на газ.Унгария е с едни най-ниските показатели за запълване на газохранилищата - малко над 60% и леко изпреварваща България и Румъния.Месец след като обяви намеренията си да сключи нова сделка за руски газ, Унгария обяви, че е постигнала споразумение с "Газпром". Външният министър Петер Сиярто потвърди новината в профила си във Facebook.

Той написа, че от 2,6 млн. куб. м на ден в Унгария от 1 септември ще се внася двойно по-голямо количество - до 5,8 млн. куб. м дневно. Горивото ще стига до Унгария през преминаващия от България "Турски поток", като според Сиярто по този начин ще се избегне налагането на ораничения върху потреблението на синьо гориво.

В понеделник той каза, че Будапеща търси още 700 млн. куб. м над съществуващия дългосрочен договор с руския газов гигант. Същото заяви премиерът Виктор Орбан през юли, когато каза, че страната му ще бъде "в безопасност", сключвайки нова сделка с Русия. Новата сделка ще допълни 15-годишното споразумение с руския "Газпром", подписано миналата година, за доставка на около 4,5 млрд. куб. м газ годишно за Унгария. 3,5 млрд. от тях идват по "Балкански поток" (или т.нар. „Турски поток“), а останалите – през Австрия. Страната е силно зависима от Владимир Путин, като около 80% от нейния газ идва от Русия. Будапеща се противопоставя на всякакви санкции на ЕС по отношение на руския газ. 

Унгария е с едни най-ниските показатели за запълване на газохранилищата в Европа - малко над 63%, според базата данни на AGSI+. Нашето хранилище в Чирен е пълно почти на 61%. Междувременно изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от РИА, каза, че цената на газа в Европа може да надхвърли 4000 долара за 1000 куб. метра през тази есен и зима. Към 15:00 часа българско време октомврийските фючърси на нидерландския газов хъб се търгуват на нива около 251 евро за мегаватчас, или около 2600 долара за 1000 кубически метра.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62258 | Одобрение: -28352
Горене, това че си се изсипал от напъни да се правиш на умен не значи, че имаш топки. Ако не си чул спряха Северен поток 1, а на Сърбия и Унгария не са, и ще продават евтино газ за ес, а през нас ще минават огромни количества глупако. Кажи тая огромна дупка в бюджета кой ще я покрива, къде са парите ве смотан. Понеже нищо не разбираш от строителство, дай пример къде са правили нещо, което се е развалило и е подновено след това на цяло? И селянин ще викаш на майка си и баща си ;)
6
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 345656 | Одобрение: 56096
Тръбата е факт...има ли смисъл да балтавим защо и как.....? По важният въпрос е, че Унгария си обу гащите, а България все още го духа клекнала.....Да, ама Унгария не плю по ръката дето храни....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
5
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12799 | Одобрение: -5056
пра селянино прост ела да провериш дали имам топки Ухилен а колкото до това дали ше се изплати тръбата- доказано е че никога няма да се изплати, всичко което крадливите гербаджии са направили е боклук, строят пътиша и магистрали и още не са ги завършили и почват ремонтУхилен, всичката ви работа е такава от боклук става само боклук
да ама не
3
0
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92341 | Одобрение: 1066
Те гащите на Простото и Кокорчо все на букаи:woot:
4
3
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62258 | Одобрение: -28352
Горане, преди спореше колко дълго щял да се изплаща Балкански поток, сега май ще стане по бързо, а? Киро и Асен може да имат гащи, ама нямат топки, както и всичките им гласоподаватели , ти също ;)УхиленУхилен
10
5
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
doko  Няма и да разбереш, друже. Изисква се правилно функциониращ мозък за да разбереш. А твоя, извинявяй, ама определено не е правилно функциониращ, щом си позволи да изръсиш глупостта с вдигането на наема. Ако наема можеше да се вдига ей тъй, да се правиш на много велик, както ти си мислиш - олигофрените Простокировци и Ристьовци първи да са скочили от джанката. 😏 Сещаш ли се. Не става само с русофобия, требе и акъл. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
0
5
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 139090 | Одобрение: -2005
Серьога,ако става въпрос за кражби на газ,то погледни съветските си приятели.На единия газ се извъди милионна сган тунеядци, писарушки или просто ненаситни крадци. А в исторически план именно Русия в СССР изсмуква първите разработени газови находища и то в Укранинската ССР. Лесно можеш да прочетеш за това.
2
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 167889 | Одобрение: 33019
А не мое ли и ние, като братята украинци, тихичко да си крадваме от голямата тЪрба и да се правим на ударени?....:devil:  Слава уХраиньl !!!...:silly:
2
3
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12799 | Одобрение: -5056
защото за да спрем газа по тръбата трябват гащи, а единствените които са доказали че имат гащи и могат да го направят са Киро и Асен от ПП, всички други са мижитурки и крадци, ей на виж го мармалада що за стока еУхилен
да ама не
5
3
doko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3439 | Одобрение: 1064
Не мога да разбера едно нещо. Тръбата нали уж е наша т.е. Газпром трябва да плаща наем за преноса.Както те ни спряха газта едностранно защо ние не им  вдигнем наема многократно?
doko
11
9
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Горане, не ме занимавай с кретенията и простотията си, моля ти се. Даже, най-добре, вържи една ВиК шахта за крайниците си и рипни от буната - в името ма народа и за благото на родината. Една маймуна по-малко в българското общество. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
3
6
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12799 | Одобрение: -5056
мармалад ти пък какъв гражданин си бре селянино прост
да ама не
13
9
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Кремъл такъв шамар зашлеви на идиотите и марионетките в Брюксел, та ги прати чак на нос Хорн, там да зимуват. Лошото е, че сметката ще я платим всички ние - европейските гряждани. Заради марионетки обслужващи американските и британските интереси. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама