Управляващите предложиха АЕЦ "Белене" да се реализира на пазарен принцип

16.05.2018 / 14:24 0

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова внесе в Народното събрание доклада с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“, стана ясно на брифинг след правителственото заседание.

Предложението е свързано с възможността за реализация на АЕЦ „Белене” чрез стратегически инвеститор с отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество, заяви Петкова, цитирана от БГНЕС.

Според нея дори и да се намери частен инвеститор, това означава, че ядреният риск за държавата остава. Вероятността проектът да бъде осъществен изцяло от частен инвеститор е много малко вероятна, каза Петкова.

Разгледали сме и вероятността НЕК да участва. Всичко, което имаме на площадката в Белене, дава сериозни предимства, пред който и да е друг проект, категорична е енергийният министър.

Разгледан е и вариантът, при който един от реакторите може да бъде изграден на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. От технологична гледна точка, това е напълно възможен вариант, но години ще са необходими за нужната документация и стандартизация, обясни тя.

Енергийният министър съобщи за още един вариант, а именно за изграждане на АЕЦ „Белене” по модела на унгарската „Пакш”. Предимството на този вариант е, че централата сама ще изплаща кредита, без да бъдат ангажирани държавата и други държавни структури. Негатив тук е, че държавата трябва да застане като гарант, заяви Петкова.

Петкова още веднъж повтори, че няма как една АЕЦ да бъде изградена, без да е налице държавно участие и пак каза, че ще се търси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция.

Темата коментира и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност. Всички разговори, водени до момента и всички компании, проявявали интерес досега към АЕЦ „Белене” ще имат възможност да участват", каза той.

"Ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение, ако има примерно 4-5 компании, проявяващи интерес. Нелепо е това решение днес да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции. Имаме български реактори, които са българска собственост и сме длъжни да намерим най-доброто решение", допълни Дончев.

Той подчерта, че няма никакви политически нюанси в това решение. Едно подобно решение не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата.

Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена. Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран, категоричен е Дончев. Пазарен означава без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара. Ако държавата заедно със стратегическия инвеститор, който предложи добрите условия, успее да изгради това съоръжение, ще продава електроенергията на този пазар, добави още Дончев.

 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама