Управляващите признават Македонския език и идентичността на македонците

09.12.2020 / 11:52 5

Снимка: Булфото

Външното министерство на България разпространи позиция във връзка с изявление на кабинета в Скопие, с която на практика признават македонския език.

България не оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят, се казва в съобщението от Външно министерство.

Ето какво пише във въпросното писмо:

"Република България е най-силният и безкористен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония.

С позицията си, изразена във вторник в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, Република България за пореден път заяви защо на този етап не може да даде съгласието си за одобряване на Рамка за преговори на Република Северна Македония с ЕС и провеждане на първа Междуправителствена конференция до край на 2020 г.

Българската позиция изхожда изцяло от приетата още на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България, където са заявени изискванията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония към ЕС.

Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не бяха подложени на обсъждане от настоящото председателство. Те са в съответствие и със заключенията на Съвета на ЕС от 25 март 2020 г., в които се изтъква важното значение на постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширяване.


На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

За съжаление, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция.

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България.
Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят.

България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините й оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем.

Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.

Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС".Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
айки (преди 2 месеца)
Рейтинг: 23712 | Одобрение: 7617
   продажници...
2
1
12321 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 16224 | Одобрение: 4759
Като пръднали...
2
0
nimfa1925 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12455 | Одобрение: 2895
По Карадочева: "КОЛКО ПЪТИ ЕДИН ЛИ СТО ЛИ" - ни замеряха със СРЕДНИ  ПРЪСТИ...? Боко Бокооо... пъпа ти в Брюксел ли е хвърлен?
4444444
3
0
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 57766 | Одобрение: 15566
Варна имам чуство че боико преговаря за повече пари или се е оплашил от баба меркел все пак тя го държи на власт.
5
0
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 81547 | Одобрение: 37892
в позицията на ГЕРБ няма никаква конкретика. Не ги пускат само за да трупат рейтинг преди изборите иначе признават всичко. Щом признаеш езика признаваш и историята
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама