Увеличават с 10% болничните легла във Варна и областта

07.10.2023 / 21:14 2

Снимка Булфото, архив

Броят на леглата за болнично лечение в област Варна ще бъде увеличен с 10%. Това става факт с решение на Комисията за изработване на областна здравна карта, съобщиха от Областната администрация.

Необходимите легла за областта към момента са 3195, 2109 са за активно лечение, а други 1086 легла са за психиатрия, палеативни грижи, физиотерапия и продължително лечение.

Така в новата здравна карта на област Варна леглата за активно лечение стават 2261. В тази бройка влизат леглата за интензивно лечение, терапевтични, хирургични, педиатрични и АГ легла.

Леглата в категорията „други“ се увеличават до 1118. По този начин общо леглата в областта стават 3379 при максимум 3835.

“Недостигът на необходими легла ще се компенсира чрез възможностите на регионалните и националната здравна мрежа“, отбелязва Комисията в заключителния си протокол.

На територията на област Варна са разположени големи курортни комплекси, което води до нарастване на населението през активния летен сезон. Оттук идва и необходимостта от осигуряване на медицинско обслужване на увеличения брой потенциални пациенти.

В анализа се посочва още, че от началото на 2022 г. населението на област Варна, а и на региона нарасна във връзка с бежанската вълна от Украйна, а по данни от РЗОК – Варна 34% от лекуваните пациенти на територията на област Варна са от други области.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
kaka (преди 8 месеца)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Ще доим касата то е ясно.Идва зима и ковида пак странно тръгна.Явно през лятото хората като са гъз до гъз на плажа не ги лови ковид или и той е във ваканция лятото. Герберасите пак са на власт и видяхме генералчето гробар пак с военна униформа. Толкова са прозрачни и простъи герберасите ,че няма и на къде.
3
0
Серж (преди 8 месеца)
Рейтинг: 172231 | Одобрение: 34011
Глупости! Отново ще ни "лекуват" до смърт от ковид...Подготвят се отрано...Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама