В Билла, Лидл и Кауфланд една стока поскъпна по-бързо от златото

16.10.2024 / 19:38 0

Пиксабей

С около 10 % поскъпва за 2 месеца маслото в магазините, което сравнимо с поскъпването на златото за този период.

Само за 2 седмици средната цена на едро на блокче от 125 грама е скочила с 16 стотинки

Скок в цената на маслото в магазините - за това сигнализираха зрители на NOVA. В последните дни някои от най-масовите марки са поскъпнали чувствително на щандовете. Каква е причината и ще продължи ли тази тенденция? 

В рамките на по-малко от две седмици средната цена на едро на блокче краве масло от 125 грама е скочила с 16 стотинки, по данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища. В началото на този месец продуктът е струвал 2 лева и 83 стотинки, а днес той вече е почти 3 лева, предаде Нова тв.

На 16 август 125 грама масло са стрували 2 лева и 72 стотинки. Това са цени на едро. На рафтовете в магазина опаковка от 250 грама краве масло, най-популярна разфасовка, струва между 7,30 и 13 лева.

Рязкото поскъпване на маслото кара все повече хора да посягат предпазливо към него на рафтовете в магазина.

"Готвя с него, ама е доста скъпичко, не е приемлива цената. Рядко вече си купувам, защото ми е скъпо. Около 3-4 лева е приемливо за мен, а то е повече - към 9-10", споделя Стояна.

Че стоката става все по-скъпа, признават и производителите. И обясняват защо.
"Кравето масло е производно от суровината прясно мляко. В България имаме недостиг на прясно мляко, много колеги правят внос. И респективно цената при нас се покачва", заяви Иван Славов.

Освен прясно мляко, в България се внася и така нареченото сухо мляко. От него се правят млечни продукти като сирена и кашкавали, когато има недостиг на прясно мляко. За целта със сухото мляко се смесват с редица добавки.

"Една от добавките е масло, което създава масления вкус на сухото мляко. В противен случай продуктът, който се създава, е безвкусен, твърд, без никаква еластичност и без масленост", допълва Славов.

Така част от произведеното масло не стига до щандовете, а го ядем под формата на сирене. По-голямата част от мандрите у нас предпочитат да продават мляко за производство на сирена и кашкавали, което оставя малко суровина изобщо за направата на масло.

"Търсят се по-високодоходни продукти с по-добър начин на реализация. Производството на сирене се е увеличило с 3% в Европа, това е за сметка на производството на масло. Ако остане трайна тенденцията за намаляване на производството на целия континент, естествено, че нищо от млечните продукти няма да остане във вида, в който е било. Аз си пожелавам това да не го виждаме", посочи Владимир Иванов.

Експертите посочват, че, за да падне цената на маслото трябва да се повиши производството на прясно мляко ако не в България, то в поне в Европа


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама