В Двора на Кирилицата на 24 май завършва IV Международния младежки фестивал "Славянски звън"

20.05.2023 / 13:57 1

Предстои мащабният финал на IV Международен младежки фестивал "Славянски звън", който се проведе във Варна през последните 3 месеца. Той ще се проведе в Двора на Кирилицата навръх празника на славянската писменост и култура. 

В четвъртото издание на Фестивала представиха талантите си над 350 деца и младежи от България, Италия, Испания, Германия, Русия, Украйна, Беларус, Китай и др.

Фестивалът започна на 23 март 2023 г. от 15 часа в Двора на Кирилицата в град Плиска с изложба на лауреатите, отличени в модул "Изобразително изкуство", творбите са класирани от жури в международен състав.

Фестивалът с конкурсен характер е насочен към млади изпълнители с ясно изразен творчески почерк и конкретна визия за развитие в бъдеще. Участниците по традиция бяха разделени в три възрастови групи. Творци и изпълнители се представиха в различните жанрове и модули, доказвайки качествата си и борейки се за призовите места.

ММФ "Славянски звън" се проведе във Варна в четири паралелни сценични пространства поради многообразието на различните видове изкуства и големия брой кандидати.

На сцените се изредиха жанровете Класическа музика /за инструменталисти и певци/, Поп, джаз, рок /за певци и автори на песни/, млади режисьори, артисти и художници. В класическото пеене се изявявиха и участници от Китай. Всички събития в дните на фестивала бяха с вход "свободен" за публика.

Предстои финалният концерт на лауреатите и отличените от професионалното жури като международно културно събитие за град Плиска. Отличените изпълнители ще бъдат наградени с парични, предметни награди и статуетки, изработени специално за конкурса.    

Датата и мястото на Гала - концерта на лауреатите са подбрани не случайно – 24 май е празникът на Българската просвета и култура „Ден на славянската писменост” и на Светите братя Кирил и Методий, създателите на нашия звучен език, който е в корените на всички славянски езици.

Журито е с международен състав. За членове са поканени изявени творци и преподаватели с цялостен принос към културата и изкуството в своите държави – композиторът Юри Стойков, талантливият художник Рубен Санчес, тенорът Марчо Апостолов, доц. д-р Елена Каралийска-Тръпкова, очарователна цигуларка Мария Санчес, главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа” Стоян Господинов, проф. Стела Благоева Митева - Динкова, харизматичната Зоя Желева, емблематичната българска поп певица Силвия Кацарова, цигуларката Евгения Паскова, председателят на Документален филмов център Баня Лука -режисьора и писател Миле Савич.

Фестивалът има за мисия да засили ролята на творчеството като двигател в процеса на културно обновление на градовете  Варна и Плиска. 

Реализирането на фестивала е важно за изграждане на културно-социална идентичност, както и за увеличаване на икономическата, социалната и културната интеграция на територията на България, създаване на трайни културни отношения с другите държави по света и засилване на обмена между всички младежки общности. Целта е още възможността за културен обмен в един свят без езикови бариери, обединени от сходни традиции и ценности.

Изпълнителен директор на ММФ „Славянски звън” е Искра Иванова - магистър „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и общественик.

Художествен директор на ММФ „Славянски звън” е оперната певица София Карова Хитова. Завършила Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров ”. С дългогодишен стаж в Държавна опера - Варна, носител на множество награди и отличия.

IV издание на Международен младежки фестивал “Славянски звън” се провежда с подкрепата на Национален фонд “Култура“.

Още любопитни факти за настоящото издание: 

Патронът на събитието е Карен Алексанян - създател и основател на единственият в света културно исторически комплекс, посветен на Кирилицата. 

Органозатоврите са планували концерти под надслов "Опера в малкия град" на 25.10 деня на операта в ГХГ "Борис Георгиев" и на 01.11 Ден на народните Будители в СУ "Георги Измирлиев" гр. Горна Оряховица, където ще вземат участие лауреатите в категория Класическо пеене и докторанти в НМА Панчо Владигеров от класа на проф. Елица Нешевска. 

Концертът на лауреатите в IV Международен младежки фестивал "Славянски звън" на 24-ти май ще се проведе в" Дворът на кирилицата", гр. Плиска от 14.30 ч. Специални гости на събитието ще са малките танцьори от Танцов състав «Талисман» при "Дом за детското творчество" на район Тараклия, Молдова. 
Те ще представят българските народни танци «Буенек» и «Дайчово хоро». 
Участие ще вземе и народна певица София Паничерская към Дома на културата на район Тараклия, Молдова.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 141453 | Одобрение: -1847
От цялата статия ми се повръща,егати турлугювеча!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама