В ИСУЛ поискаха 30 лева за преглед на 5-годишно дете с болки в ухото

28.05.2018 / 20:45 4

30 лева са били поискани за преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет на ИСУЛ. Бащата на детето твърди пред БТВ, че състоянието на момиченцето е било спешно, а дежурният лекар – че е неотложно.

На 15 май Инес се буди със силни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където трябва да платят 30 лева, пише novini.bg.

„Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободено от всякакви плащания”, категоричен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката коментира, че детето е било с възпаление на едното ухо, което не е спешно състояние. Според стандарта за спешна медицина, независимо от годините, когато състоянието на пациента е неотложно, прегледът се заплаща. „Дете посред нощ да дойде с болка в ухото си е спешен случай отвсякъде. От друга страна, ние сме и търговско дружество, а според Закона за здравето спешно състояние е това, което води до непосредствено застрашаване на живота на болния”, коментира изпълнителният директор на „Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева. „За съжаление, ще има все повече такива случаи, защото лечебните заведения излизат извън техните лимити и карат пациентите да заплащат, което е абсолютно нередно”, посочи Христина Николова, юрист в Център защита правата в здравеопазването.

След ИСУЛ Инес е прегледана в „Пирогов”, където по думите на бащата пари не са им поискани.

Здравното министерство започва проверки по случая.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
НИКИ (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 ОТКАКТО БОРИСОВ И ОНЯ С ПОСТНАТА ПИЦА ОТКРАДНАХА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ВСЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ НЕ ДОСТИГАТ. АМИ ВЪРНЕТЕ ГИ БЕ ТИКВЕНИК, НЕ СЕ ГАВРЕТЕ СЪС ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. 
0
1
Hs2 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На майка ти са додяло по денем вода носене, по нощем ризи перане, юнашки глави скриване.   Пусти хайдуkлук!!!!
1
1
lud (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева - ей в това изречение се крие целия проблем... криво разбрано е, не може да имаш загуба от пациент, пациента идва на преглед, прегледа води до диагноза, тя до лечение и до излекуван пациент, което си е печалба за пациента най-вече, но и за доктора като още 1 излекуван и за болницата в която работи доктора.
1
0
ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А колко ще поискат за хроничната болка в гъза на Мърсола и аз ?????????
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама