В ИСУЛ поискаха 30 лева за преглед на 5-годишно дете с болки в ухото

28.05.2018 / 20:45 4

30 лева са били поискани за преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет на ИСУЛ. Бащата на детето твърди пред БТВ, че състоянието на момиченцето е било спешно, а дежурният лекар – че е неотложно.

На 15 май Инес се буди със силни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където трябва да платят 30 лева, пише novini.bg.

„Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободено от всякакви плащания”, категоричен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката коментира, че детето е било с възпаление на едното ухо, което не е спешно състояние. Според стандарта за спешна медицина, независимо от годините, когато състоянието на пациента е неотложно, прегледът се заплаща. „Дете посред нощ да дойде с болка в ухото си е спешен случай отвсякъде. От друга страна, ние сме и търговско дружество, а според Закона за здравето спешно състояние е това, което води до непосредствено застрашаване на живота на болния”, коментира изпълнителният директор на „Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева. „За съжаление, ще има все повече такива случаи, защото лечебните заведения излизат извън техните лимити и карат пациентите да заплащат, което е абсолютно нередно”, посочи Христина Николова, юрист в Център защита правата в здравеопазването.

След ИСУЛ Инес е прегледана в „Пирогов”, където по думите на бащата пари не са им поискани.

Здравното министерство започва проверки по случая.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама