В Източна Европа умират все повече мъже от рак на простата, отколкото в Западна

26.10.2018 / 07:41 2

Снимка Булфото

Смъртността от рак на простатата в Източна Европа е с 40 процента по-висока, отколкото в Западна. Причините за това са късната диагностика и липсата на възможности за високотехнологично лечение, обяви един от най-добрите уролози в България доц. Марин Георгиев, пише новини.бг.

Според специалиста, който е и национален консултант по урология, у нас критериите за изследвания на това лечимо в начален стадий заболяване са отдавна остарели. Прегледите при мъжете започват след 50-ата година, а трябва да се случват поне пет години по-рано, предаде Дарик.

Ракът на простатата е третата причина за смъртност при мъжа, когато говорим за онкологични заболявания, и покосява около 417 000 европейци всяка година. Различна е обаче преживяемостта в Западна и Източна Европа, а причините за това, според доц. Марин Георгиев, са следните: "За диагностиката и лечението всички зависим от един мултидисциплинарен екип. Най-съвременните методи на лечение, започваме от активно наблюдение - вече имаме не три групи: нискорискова, среднорискова и високорискова, а една друга субгрупа на много нисък риск. Там попадат хората за активно наблюдение и активно проследяване. За съжаление, в България това скоро няма да се случи по ред причини. Знаете колко са роботизираните центрове в България, в София имаме в една частна болница, в още една частна болница и в страната - в една държавна болница".

Според доц. Марин Георгиев трябва да обновим стандартите за профилактика у нас, след което и стандартите за лечение: "Какво става в момента? Личният лекар дава на пациента след 50-ата годишнина направление през година да ходи да се изследва. Напротив, това се промени много, много отдавна в Европа и САЩ. И то е доказано чрез редица проучвания с хиляди пациенти".

Урологът е категоричен, че един мъж трябва да изследва простатата си на 45-годишна възраст и този преглед да определи с каква честота ще се изследва занапред в годините. В случай на диагностициран рак на простатата при баща или дядо, изследванията трябва да започнат след навършването на 40 години.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Рекардио (преди 4 години)
Рейтинг: 167 | Одобрение: 57
Ракът е коварна болест. Неконтролирана и нелекувана, болестта прогресира бързо и прераства в рак само след 1-2 години.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама