В Кипър изграждат на нов център за незаконни мигранти

06.08.2022 / 05:08 0

Снимка: Булфото, архив

Кипър получава 72 млн. евро от Европейската комисия за изграждане на нов център за незаконни мигранти и подобряване на условията за тях, съобщи министърът на външните работи Никос Нурис, цитиран от БНР. Системата за предоставяне на убежище в страната и за приемане на пристигащите далеч надхвърли възможностите си, заяви той. 

Новата европейска финансова помощ е за изграждането на първия в Кипър център, в който ще бъдат настанявани незаконни мигранти, получили отказ от властите за предоставяне на убежище и откъдето те ще бъдат връщани в страните им. Средствата ще бъдат използвани и за подобряване на съществуващата инфраструктура за прием на бежанци.

Европейската комисия одобри искането на Никозия за допълнително финансиране заради увеличените мигрантски потоци към острова.

Решението ще допринесе за засилване на връщанията на незаконни мигранти в страните им, което е една от основните цели на правителството, и ще бъде сложен край на злоупотребата със системата за убежище, заяви вътрешният министър Никос Нурис.

Брюксел разглежда и искане на Кипър за финансиране на специалното звено за наблюдение на „зелената линия”, която е основен канал за незаконен трафик на мигранти. Според Нурис около 100 души на ден преминават през нея, като пристигат от Турция в северната част на острова и след това пресичат буферната зона.

Кипър е на първо място в ЕС по брой търсещи убежище, които вече достигат 5% от населението му.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама