В Максуда: "Събориха ми колибата, но аз пак почвам да я строя! Европа е на наша страна"

21.08.2015 / 17:02 39

фото: Румен Сарандев

Останалите без домове ромски семейства няма къде да отидат, затова единственото, което им остава след събарянето, е да започнат да строят наново незаконните си постройки.

 „Аз съм роден тук, не съм дошъл от някое село. Къде да отида? Чакам от 15 години, за общинско жилище, но няма. Затова започвам да си строя пак бараката“, заяви един от живеещите в Максуда, който по лична карта е варненец.

Ромските семейства се жалват, че нямат вода, храна, дори къде да се преоблекат. Цяла нощ са стояли на огън, за да могат да изсъхнат и да се стоплят след дъжда снощи. 
„Трагедия! Имаме по 8 деца, къде ще спят, къде ще ги гледаме. Не може така да ни съборят домовете и да ни изгонят. Да намерят някакво решение, да ни настанят някъде“, жалват се хората.


„Имаме заповед от секретаря на Европейския съюз, които са уведомили Министерството на правосъдието за спирането на събарянето на всички незаконни къщи. Обърнахме се и към много други институции. Преди малко бяха тук и от Хелзинкския комитет от София, представители на други организации, с които ще работим. Те ще помагат тепърва с палатки, вода, храна, с каквото могат. Ще се превърнем в бежанци в собствената си държава“, заяви Ридван Сали, председател на сдружение „Обновление”.

Според него управниците във Варна, в това число районния кмет Христо Христов не знаят каква е процедурата за събаряне и ще си носят последствията. 
„Христо Христов е в не едно нарушение. Значи щом съдят държавата нещо не е направено както трябва законово. Не може той да си избере някаква фирма и да почне да събаря. Трябва да има търг, констативен протокол, нищо нямаше. Отделно трябваше да има заповед за уведомяване на хората. Според кмета на „Младост“ бил ги оставил на вратата. Е, така ли се прави? Без подпис на лицето, че му е връчен такъв документ в съда не може да се докаже“ , добави още той. 

По негови думи голяма част от хората живеещи в Максуда не са получили заповед. Такава е имало по времето на Кирил Йорданов, но тя  е с изтекла давност.
 „Знам, че този квартал грози Варна, знам че е мизерия, но те не ни предоставят условия. Ами погрижете се за това дете, облечете го, да може да ходи на училище и после се интересувайте от него“.

Той е обиден, че Варна е единственият град в България, който на 42-ра сесия отхвърля стратегията за ромските проблеми. 
„Европейския съюз ни е дал възможност, отпуснати са пари за построяването на жилище, но го отхвърлихте. Къде да отидем сега?“, питат в недоумение ромите, намиращи се в момента на улицата. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
16
0
1007 (преди 8 години)
Рейтинг: 13097 | Одобрение: 4652
всичко що е незаконно да се събаря !!! няма нормалните хора да им плащаме тока и водата на тия миризливци !!! ебати гадната паплач !
1
8
USA (преди 8 години)
Рейтинг: 1334 | Одобрение: -551
До старк,относно главните букви в този форум,номер 1 е НИКИ червения сопол!Този човек(старк)написал 1 дума с големи букви-голям праз!Я виж НИКИ трола-от-до!Както го е учила партията и чичко Ленин!НИКИ,кандидатирай се за кмет-гласуваме за теб!!Упорити и тъпи хора търсим!
19
2
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43249 | Одобрение: 7924
Ето до къде ни докараха гейропските принципи за толерантност! След някоя друга година ще правят каквото си искат и където си искат и Гейбург и Брюкгей с педалската си организация Български Гейски Кометет няма да ни разрешат дори да се доближим до тях. Европа била зад тях. Да си отиват в Гейропата и после като искат да ни ги връщат, дано да имаме политици с топки в гащите и да осъдят Гейриж, Гейдон и Гейлин, че им нарушават шибаните човешки права.
23
1
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Няма никъде да ходите и ще живеете на улицата. Не ни трябват цигани. Да създаде европейския съюз такава държава, като за вас и хаитски цигани.
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
31
1
mopper (преди 8 години)
Рейтинг: 333 | Одобрение: 53
Още 10 деца си направете и се чудете къде ще спят.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама