В "Пирогов" направиха уникална операция на 15-годишно момче с "обущарски гърди"

02.01.2015 / 13:21 3

В УМБАЛСМ "Пирогов" бе извършена уникална по рода си операция на 15-годишно момче с т.нар. "обущарски гърди". Операцията е извършена през декември 2014 година. На пресконференция в "Пирогов", д-р Стоян Сопотенски и проф. д-р Росен Дребов - началник на детската клиника по хирургия представиха начина, по който са извършили уникалната за България операция.

"През месец август благодарение на Фонда за лечение на деца направихме операция "растящи ребра". Оттам се зароди идеята да започнем да оперираме тук, да не изнасяме децата навън. Фондът е отзивчив и не ни отказва и ни позволи да направим тази операция. Относно деформите на гръдния кош, това е една от най-честите аномалии, другият е т.нар. "птичи гърди", т.е гръдната кост излиза напред. Разликата между двете е в това, че едното е козметичен дефект, докато тук имаме компресия между сърцето и големите съдове", обясни д-р Дребов, цитиран от блиц. 

Д-р Стоян Сопотенски посочи, че гръдната кост, приближавайки се към гръбначния стълб, се намалява разстоянието и мястото, където е разположено сърцето, което предполага неговото избутване вляво, съответно и притискане на белия дроб, а оттам неговата невъзможност за развитие. Имплантът има различни размери и се моделира по формата, която искаме да придобие гръдния кош, т.е излизане на гръдната кост напред, избутване и заемане на нормалната функция на гръдния кош”, обясни д-р Сопотенски.

Операцията на момчето е продължила час и половина, а за възстановяването са необходими от 2 до 4 години. Стойността на импланта е 10 хил. лева. /БЛИЦ


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
444 (преди 8 години)
Рейтинг: 368 | Одобрение: -42

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама