В четвъртък се сбъдват всички желания! Вижте защо и какво да направите!

21.10.2015 / 22:02 1

Рано сутринта в четвъртък, 22 октомври, падащите звезди Ориноиди ще сбъднат всички желания . Пикът на метеоритния поток ще е в 5 сутринта, когато ще падат между 20- 25 звезди на час.

Метеорите ще огреят небето от полунощ до изгрев Слънце. 

Изгарящите небесни тела обаче ще са твърде бледи. Освен това ще се движат с наистина огромна скорост - около 240 000 километра в час.

Метеорите преминават толкова бързо, че ще са видими само за около секунда. Наблюдателите трябва да стоят вперени в небето или ще ги изпуснат, казва астрономът Боб Берман. Падащите звезди ще могат да се наблюдават най-добре извън големите населени места, а заради неподходящите метеорологични условия е най-добре да се въоръжите с бинокъл.

Ориноидите осветяват нощното небе още от 20 октомври. За целия метеоритен поток надЗемята ще изгорят средно около 150 метеора на всеки час. Названието Ориноиди падащите звезди получават от своя радиант – съзвездието Орион. Ориноидите са части от Халеевата комета, която ще можем да наблюдаваме чак през 2061 година. Тя се появява около нашатапланета веднъж на всеки 75 години, а пикът на метеоритния поток Ориноиди е най-силен всеки на 12 години години. Интензивността им след това спада, а според астрономите това се дължи на Юпитер, който също въздейства на падащите звезди.

През следващите 2 години появата на Ориноидите ще намалее. Най-голямата планета в Слънчевата системапривлича метеоритните частици, които са разпределени по орбитата на Халеевата комета неравномерно. В края на тази седмица ни очаква още едно небесно шоу. Планетите Марс, Венера и Юпитер се приближават максимално една до друга в знака Дева. Гледката ще е забележителна в петък срещу събота вечерта, като трябва да насочите поглед към източната част на небосвода преди изгрев. 

 

За жената

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
KrasenM (преди 4 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама