В гръцките банки останаха пари само за 1 ден

03.07.2015 / 18:49 1

В гръцката банкова система е останал ликвиден буфер от само 1 милиард евро и това са средства, които стигат само за един ден, обяви пред журналисти Лука Кацели, председател на банковата асоциация на страната. "Ликвидността е осигурена до понеделник, след това всичко зависи от решението на Европейската централна банка", обясни тя. Кацели е ръководител и на NBG - най-голямата частна банкова група в страната.

Миналия петък – последният ден преди налагането на банковата ваканция до вечерта на 6 юли (понеделник) бяха изтеглени над 1.4 млрд. евро. На фона на дефицита от средства заради лимита от 60 евро на ден и 120 евро на седмица за пенсионерите, може да се очаква, че ако във вторник банките отворят врати, парите ще свършат до обяд.

Размерът на блокираните в банковата система депозити е около 130 млрд. евро, но нищожна част от тях са налични като пари в брой.

Бордът на ЕЦБ ще заседава в понеделник сутринта, за да реши – според резултата от референдума в неделя - дали да продължи замразения на 89 млрд. евро (повечето от които вече са усвоени от гръцките банки) фонд на гръцката централна банка за аварийна ликвидност, съобщи "Блиц".

Снимка: REUTERS


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
lazar (преди 4 години)
Рейтинг: 899 | Одобрение: 149
ами те банките и без това само грабят хората

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама