В касовите бележки ще трябва да се посочва вида на стоката (Обзор)

06.02.2019 / 22:51 0

trud.bg

До 240 лева на година за нов софтуер, а бизнесът се оплака от кратки срокове.

Върху касовите бележки ще трябва да се посочва вида на стоката, дори когато става въпрос за уникални творби, произведение на изкуството. Например върху бележките ще трябва да се изписва картина, скулптура, пано, дърворезба и т.н.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Надя Клисурска-Жекова. Галериите, които продават произведения на български художници и занаятчии, няма да е достатъчно да посочват в касовата бележка само групата на стоката като например изящни изкуства, приложни изкуства, аксесоари и т.н. Детайлното описание на продаваната стока позволява по-ефективно упражняване правото на рекламация на потребителя, както и удостоверява извършената продажба, особено при покупката на стоки във високия ценови клас, за които е позволено плащане в брой, посочва министърът, пише Труд.

Софтуерът за управление на продажбите задължително ще трябва да бъде свързан с касовия апарат, ако се използват в един и тъщи търговски обект. А при въвеждане на данни за всяка продажба в софтуера автоматично ще трябва да се издава и касова бележка. Вече са одобрени редица софтуерни продукти, които отговарят на изискванията на НАП, а списък с тях има на сайта на приходната агенция. Цената на новите софтуери, масово използвани от малкия и среден бизнес, е от 120 до 240 лв. за едногодишен абонамент, посочва министър Горанов.

Регистрираните по ДДС търговци трябва да изпълнят новите правила до 31 март, а останалите – до края на юни 2019 г. “Промяната е доста съществена. За първи път наредбата предвижда изисквания не само към фискалните устройства, но и към софтуерите, които ги управляват”, коментира Станислав Попдончев, главен финансов директор на БСК. Според него бизнесът не е готов за промяната, а сроковете са изключително кратки и неизпълними.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама