В пустинята строят град за 115 000 жители

13.10.2020 / 06:00 3

фoto: pexels.com

115 000 дупи да жиеят в пустинята? Да, възможно е. 

 Това е част от обхвата на „Ciudad Bicentenario“, проект, който се планира да бъде разработен в пустинен район северно от Лима, съобщава Би Би Си.

Както беше съобщено от правителството на Перу през септември, се очаква, че 3 милиарда щатски долара ще бъдат инвестирани в инициативата, сред публични и частни фондове и от организации за сътрудничество.

„Модерният Мачу Пикчу“ в Перу и още 5 творби на двамата носители на наградата Pritzker 2020, Нобеловата награда за архитектура
Перу ще отпразнува 200 години от обявяването на независимостта си и този проект е един от основните, които правителството на президента Мартин Вискара обяви, въпреки факта, че се очаква строителството на града да приключи години по-късно.

Проектът

„Ciudad Bicentenario“ ще бъде четири пъти по-голям от квартал Лос Оливос, един от най-известните в Лима.

Той ще бъде в район, наречен Анкон, който освен близостта си до перуанската столица е близо до пристанище, което може да деконцентрира интензивния трафик, който се случва в Каяо.

И Министерството на околната среда на тази страна посочва, че градът ще бъде пионерски модел на здравословно териториално управление в страната.
„Град, който включва продуктивна и логистична динамика по устойчив модел, който е адекватен пред предизвикателствата на климатичните промени“, казва Кирла Ечегарай. И добавя, че този план за градоустройство ще се установи в последното пространство на публична собственост, което остава за Лима.
Беспорядъкът в строителството на перуанската столица в продължение на няколко години е един от проблемите на този град и неговите жители.

Трудности

Този амбициозен проект обаче не е освободен от въпроси и притеснения относно развитието му.

По този начин политическият анализатор и експерт по публично управление Карен Лопес Тейо го изразява пред Би Би Си Мундо, като изброява възможни трудности, свързани с управлението на икономическите ресурси, връзката между различни институции, а също и политическите времена, като се има предвид, че президентът Вискара има по-малко от година на мандата.

„Изискват се големи усилия за многосекторна и многостепенна координация, които също трябва да бъдат поддържани с течение на времето и от повече от едно правителство“, казва анализаторът, който е президент на гражданското сдружение Propuesta País.

Лопес Тейо добавя, че поне седем министерства и различни нива на местните правителства ще трябва да работят в тясно сътрудничество, за да може планът да бъде успешен.

Това предполага, че трябва да има централни държавни органи за постоянно наблюдение на напредъка на проекта.

"За да може да му се даде технически, бюджетен и политически приоритет. В противен случай усилията, които се инициират в това правителство, ще бъдат затворени в липсата на изпълнение, липса на бюджет и много корупция и неефективност," казва той.

Различните изследвания на общественото мнение поставят лошото управление на публичните ресурси като основен проблем в Перу.

Въпреки наблюдаваните трудности, Лопес Тейо смята, че инициативата „Ciudad Bicentenario“ е навременна, новаторска и предизвикателна.

Различните страни избраха да построят нови градове в покрайнините или в метрополисите на най-големите си градове, за да решат проблемите си с жилищата или урбанизацията.

Правителството на Перу обаче подчертава, че неговият проект има разлика с разработените, например в Близкия изток, тъй като няма да бъде инвазивен с ландшафта или с наличните екосистеми.

И поради тази причина беше определено, че хълмовете, прилежащи към земята, където ще бъде построен бъдещият град, няма да се развиват.
Лима е една от латиноамериканските столици, която създава проблеми с незаконните селища, липсата на достъп до основни услуги в отдалечени квартали и непланирано разширяване.

Ръстът на населението на този град и околните му райони е постоянен проблем от 60-те години на миналия век и е свързан с вътрешната миграция от други региони на страната.

Затова градският архитект Алдо Фачо Деде посочи, че „Ciudad Bicentenario“ е нещо повече от изграждане на повече пътища и изграждане на инфраструктура.
„Този проект е пълна алтернатива за укрепване и постигане на модела за градоустройство, който се е опитал да приложи в страната“, каза експертът в неотдавнашен виртуален форум.

 БГНЕСЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
4udovi6teto (преди 2 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Може да са много, Уйчо, ама жиеят...УхиленУхиленУхилен
Валери Станков
1
2
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 80659 | Одобрение: -1601
Много дупи, много нещо в този градУхиленУхиленУхилен
0
0
4udovi6teto (преди 2 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Какво е дупи, мили Петльо? Виж си първото изречение - 115 000 дупи да жиеят...Ухилен
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама