В разгара на изборната битка: Пуснаха нова наредба за боклука във Варна, глобите за граждани скачат до 1000 лв

09.10.2015 / 16:42 8

Макар общинският съвет във Варна да не работи заради изборите, кметът и претендентите за мястото му да са в кампания, общината публикува проект за нов и изключително важен документ – Наредба за управление на отпадъците. Без да е ясно по чие искане и от кого е изготвен проекта, той се появи на сайта на общината.

Новата наредба, която ще бъде обсъждана и евентуално гласувана от следващите общински съветници, които варненци ще изберат на 25 октомври, предлага нови решения за все по-сериозния проблем с отпадъците в морския град. В нея се вижда старание да се засили разделното събиране на сметта. То вече се ще се налага и за биоотпадъците от кухните и градините. „Зелените“ боклуци, като отрязани клони от дървета и храсти, ще бъдат събирани на определени места, за да не попадат в общата смет.

Кухненските биоотпадъци ще се събирата разделно в кафяви торби или съдове във всички общински структури, които произвеждат такива. Наредбата предвижда и възможност това разделно събиране да стане задължително и за гражданите, но на по-късен етап.

Общината ще създаде собствени пунктове за изхвърляне на батерии и акумулатори, на неизползваеми автомобилни гуми, а кметът трябва да изработи строг график кога и къде могат да се изхвърля стара покъщнина и едрогабаритни отпадъци. Проекта за наредба третира като отпадъци и излезлите от употреба леки автомобили, за чието извозване има също нов ред. Затяга се и предаването на отпадъци от черни и цветни метали, като глобата за нередностите в тази сфера е минимум от 1400 до 4000 лв.

Сериозни санкции се предвиждат и за варненци, които не изхвърлят боклука си по правилния начин. Глобата за такова провинение става от 300 до 1000 лв. С толкова ще бъдат глобявани и тези, които бъркат в контейнерите за разделно събиране на отпадъци, за да вадят това, от което могат да изкарат някой лев. За наистина дребни провинения към чистотата, гражданите ще бъдат глобявани чрез фиш с от 10 до 50 лв, предвижа проекта за нова наредба, който може да бъде намерен на общинския сайт в интернет.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
ivanov (преди 5 години)
Рейтинг: 845 | Одобрение: 145
BRAVO KMETE!!!!!
9
4
plabov1080 (преди 5 години)
Рейтинг: 48300 | Одобрение: 3510
Абе то закони и наредби бол, ама няма кой да следи, да глобява и прибира парите после...
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik