В разгара на туристическия сезон: Гръцки острови са изправени пред водна криза

10.07.2024 / 11:07 0

Булфото

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал, полезен е само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението, морска вода се е просмукала в празните напоителни кладенци, нанасяйки щети на ценената реколта от картофи на острова.

По на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения за пълнене на басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят обезсоляващ агрегат, който да направи морската вода годна за пиене. В по-голямата част от Гърция от месеци няма никакъв дъжд. Сега, когато островите на страната се готвят да приемат рекорден брой туристи, проблемът с водоснабдяването е по-голям от всякога, алармираха служители, фермери и учени, цитирани от Ройтерс, предаде БНТ.

"Имаше силен недостиг на валежи в цялото Средиземноморие и по-специално на Наксос, нашите резервоари са празни", каза кметът на острова Димитрис Лианос.

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на древни места, девствени плажове и тюркоазени води. Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, редките валежи и горските пожари застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, починаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната. Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои.

Недостигът на вода е остър в Наксос, планински остров от 20 000 души в една от най-популярните и сухи части на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат към неговите брегове всеки ден през лятото. Двата резервоара на острова съдържат 220 000 кубични метра използваема вода, една трета от нивото от миналата година.

Властите са осигурили три преносими инсталации за обезсоляване, които ще третират морската вода, за да стане безопасна за пиене, и която според кмета Лианос трябва да покрие недостига за къщи, хотели и басейни. Но фермерите няма да получат никаква част от пречистената вода и трябва да разчитат на кладенците, които са замърсени с морска вода. Фермерите казват, че това замърсяване възниква, когато кладенците са достатъчно празни, за да проникне солената вода.

Стелиос Ватракокоилис отглежда прочутите картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитация по правилата на ЕС. Добивите му ще бъдат преполовени тази година заради солената вода за напояване, каза той:

"Това е голямо разочарование, защото ние, хората, не очаквахме, че изменението на климата ще почука и на нашата врата."За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама