В услуга на всяко училище: Безплатен STEM проект от "1 ГРУП"

30.03.2023 / 06:30 0

Съвсем скоро всяко едно училище в България ще трябва да разполага с така наречения STEM център. Това са препоръките в Плана за възстановяване и устойчивост, по който Европейския съюз ще отпусне финансови средства за родното образование. Става дума за кабинет с напълно иновационна среда, който всички над 2300 училища на територията на България ще трябва да имат. Абревиатурата е на латиница и идва от Science – Technology – Engineering – Mathematics. Преведено на български това е "Наука - Технологии - Инженерство - Математика". Най-общо казано всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии.

Именно в тази насока е професионално насочена българската компания "1 ГРУП" ЕООД, която изготвя безплатен STEM проект. Тя се грижи за абсолютно всичко - от първата стъпка по изготвянето на проект, през оформянето на документацията, експертното позициониране и избиране на подходящото помещение в самото учебно заведение, до финала с конструирането и оборудването на залата. Българската фирма има дългогодишен опит като е осъществявала STEM проекти главно във Великобритания, където тази система е влязла още преди повече от десетилетие.

"Министерството на образованието и науката подтиква училищата сами да подготвят своите концепции от "А" до "Я". Именно тук идваме ние, предлагайки пакетната услуга от първата до последната крачка. Особено учебните заведения в по-малките населени места биха се затруднили в намирането на експерти в тази насока. Затова "1 ГРУП" подготвя безплатен СТЕМ проект", анонсира управителят на фирмата Емил Стоянов.

Той е категоричен, че един от основните национални приоритети, изискващ обединените усилия на българското общество, е свързан с превръщането на българското образование в ефективна система, която да е неразделна част от общо европейското образователно пространство.

STEM центровете разполагат с напълно интегрирана учебна среда за обучение, където всичко от технологията и мебелите до учебната програма и оценяването се подкрепят взаимно, за да осигурят практическо обучение. Това е мястото, където ученето може да бъде персонализирано и мотивиращо, и да ангажира ученици от всички възрасти. В професионално оборудваните кабинети учениците могат да учат, изследват, сътрудничат и създават, както и да решават практически ориентирани проблеми. 

Всяко училище е необходимо да сформира екип от експерти, които да подготвят концепция за нов STEM център. Концепцията трябва да съдържа детайлно бюджетиране, описание на новия STEM център, избор на тип "изследователска лаборатория", избор на помещения, избор на оборудване и т.н.

От "1ГРУП" споделят, че са наясно с ежедневните ангажименти на учителското общество, липсата на условия и ресурси, дефицитът на човешкия фактор и специфичността на процедурата. Затова предлагат цялостно пакетно обслужване - състоящо се от следните етапи:

ЕТАП 1

Kонцептуален етап, по време на който изготвяме детайлна количествено-стойностна сметка изготвена на база архитектурен проект, подкрепен от cad. чертежи, графики и 3D визуални изображения, за да можете да получите реалистична представа за вашия нов STEM център.

ЕТАП 2

Подготовка на концепция и документация, която да бъде съгласувана с националния STEM център, преди да бъде качена за финално одобрение в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020.

 

ЕТАП 3

Откриване на процедура по ЗОП в зависимост от разполагаемия финансов ресурс за строителство, доставка и монтаж на оборудване за вашия STEM център. След

уточнение на правните норми, осигуряваме високо квалифицирани експерти за обявяване на обществената поръчка в “ЦАИС ЕОП” вкл. попълнване на ЕЕДОП-и, изготвяне на протоколи за избор на изпълнител, разглеждане на постъпили въпроси и коментари от участници.

ЕТАП 4

Нашият професионален строителен екип ще изпълни всички предвидени строително-монтажни дейности заложени в количествената сметка от проектантите.

Технологичните ни експерти ще доставят и монтират оборудване, електроника и софтуер от най-висок клас съгласно Европейските норми и ще проведат инструктаж и обучение за работа с новите технолигии - на учители и ученици.

 

Брандът има и официален уебсайт: www.1group.bg/stem. При въпроси пък всеки може да се свърже с тях на мейл: info@1group.bg. Имат и фейсбук страница - https://facebook.com/1group.official/

"Нека покажем на Европейската общност, че заедно сме по-силни и по-иновативни! Заедно за Българското образование!", завършва Емил Стоянов.

 

*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама