ВКС: Пешеходецът също носи вина, когато е нарушил Закона за движение по пътищата

22.12.2016 / 17:25 5

Снимка: Булфото, архив

Пострадалият пешеходец също има вина за причинена катастрофа, когато не е спазил изискванията на Закона за движение по пътищата. Това става ясно от тълкувателното решение на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС. Към нея бяха отправени седем въпроса, които се отнасяха до това абсолютно ли е правото на пешеходеца и носи ли и той вина, освен шофьора, съобщава "24 часа".

Пешеходецът носи вина за причиняване на смърт или телесна повреда наравно с шофьора, когато е преминал през пешеходната пътека, но нарушавайки правилата и задълженията на пешеходеца, посочени в Закона за движение по пътищата. Там е казано, че преди да навлязат на платното за движение, пешеходците трябва да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост, да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане.

Също така да не спират без необходимост на платното за движение, да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика, да не преминават през ограждения от парапети или вериги, да не навлизат внезапно на платното за движение, да не пресичат платното за движение при ограничена видимост, да извършват търговия и услуги на платното за движение. Пресичането на пешеходците на местата, регулирани със светофар, включително и на такива, предназначени специално за пешеходци, трябва да става съобразно вида на светлинните сигнали.

На регулирано със светофар място правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно е абсолютно и безусловно, тогава когато пресича  на разрешен за него сигнал.  Налице е съпричиняване, ако пешеходецът не е спазил светлината на светофара, казва ВКС. Тогава водачите не са задължени да ги пропуснат. При пресичане на пътното платно извън определените за целта места правото на пешеходеца не е абсолютно.

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
*** (преди 3 години)
Рейтинг: 338 | Одобрение: 148
А минавали ли сте по Битоля....там пешеходците изкачат супер неочаквано! Постоянно пешеходците си мислят че стъпят ли на платното(не само на пешеходните пътеки, защото българина пресича навсякъде, от където реши че му е удобно) има абсолютно право!!! Не е така драги пешеходци и съграждани, не само шофьорите са виновни!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама