ВЛАДИ ВЪРГАЛА ВЪВ ВАРНА: БОГ Е ЕДИН – НЯМА ЗАЩО ДА СЕ ДЕЛИМ

30.10.2012 / 10:40 0

 

Виолета Гурнакова

„Бог е един за всички. Поне християните трябва да спрат да се делят, защото в края на краищата всички четем един и същи учебник - Библията.“

Това сподели Влади Въргала часове преди срещата си с варненци - от 17 ч. във Фестивалния и конгресен център. Актьорът и режисьор е гост на кампанията на евангелските църкви във Варна, посветена на Деня на реформацията 31 октомври. По този повод цяла седмица се провеждат открити уроци в областта на различните изкуства. Според организаторите изкуството е директен път към Бога и затова лекторите са творци в различни области. 

Въргала сподели, че по принцип се води православен, но посещава протестантски църкви със семейството си, защото според него вярващите трябва да се борят за доброто, а не помежду си. Вярата му доказала силата си, когато си пожелал да направи филма „Операция Шменти капели“, за да може да си говори с хората, и мечтата му се сбъднала. Продукцията станала повод дори той да участва във варненския семинар за Деня на реформацията. 

Обръщането му към Бога минало през много перипетии. Първо като малък искал да прочете Библията, но нямало откъде да се сдобие с нея. После си мислел, че няма Бог заради несправедливостите в живота, но накрая осъзнал, че Той е умрял за него на кръста. 

Според пасторите в града отношението към протестантството като официален християнски клон не се е променило от страна на православната църква, но за това пък се отчита приемане от страна на обществото. 

„Народът погива без вяра и без Бог. Нашите млади хора имат такова отношение към Бога, за каквото в ислямския свят биха платили с живота си“, отбеляза пастор Георги Тодоров от Баптистката църква. 

Следващите лектори, които ще разглеждат законите на живота според християнската общочовешка морална система, са Любо Киров (познат като Любо от „Те”),  Ивайло Захариев (главен актьор в „Под прикритие”), Влади Балевски („Балевски фотография”), Пеци Гюзелев („Щурците”) заедно с Владо Захариев и Данчо Караджов от  „Сигнал”.


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама