ВМРО иска спиране със закон на сайтове-фантоми, разпространяващи фалшиви новини

19.03.2020 / 13:12 3

Кадър: БНТ

ВМРО иска със закон да се спре дейността на сайтове фантоми, които разпространяват фалшиви новини. Това съобщи на брифинг депутатът от ВМРО Александър Сиди, като уточни, че юридически екип на партията е работил по законопроекта близо година, а документът ще бъде внесен още днес в деловодството на Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg.


Това е една зараза, с която се разпространява в интернет пространството може би със същата скорост, с която се разпространява коронавирусът, заяви Сиди.

Правим изменение в Закона за радиото и телевизията, като добавяме в него всички онлайн платформи с медийно съдържание. Според нас направихме добра дефиниция и ги отделихме от личните блогове. Всички, които искат да се позиционират като медии, трябва да се регистрират в един регистър в СЕМ и отттам нататък те носят отговорност за медийното си съдържание. От друга страна не само медиите разпространяват фалшиви новини. По време на кризи различни хора опитват да печелят пари, като се опитват да накарат хората да влязат в техния сайт. Намерихме решение в GDPR, който така е направен, че да пази lличните данни на потребителите. Всеки един сайт по европейски регламент трябва да има лице, което да отговаря за личните данни. Това лице трябва да носи отговорност за сайта. Ако сайтът няма такова лице, сайтът трябва да бъде спиран и да му се забрани да функционира на територията на България. По този начин ще ограничим разпространението на този вирус. С приемането на този закон много бързо можем да се справим с тази зараза, подчерта  Сиди.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов определи сайтовете, разпространяващи фалшиви новини, като "лъжа.нет".

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Варна (преди 2 седмици)
Рейтинг: 71725 | Одобрение: 35635
ВМРО разпространяват също доста фалшиви новини. Тях кой ще ги спре? 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
2
0
Ко? Не! (преди 2 седмици)
Рейтинг: 1780 | Одобрение: 680
Сайтовете за фалшини новини нанасят страшни вреди на обществото ни по мое мнение. Цялто общество е параноясало и го тресат страшни конспирации. Наистина трябва да се намери инструмент с, който тези сайтове да се елиминират и за собствениците им да има санкции. Много трябва да се внимава покрай боклука да не се поблазнят управляващите, които и да са те в съответния момент да упражнят цензура и в други сайтове осланяйки се на този закон. Там е тънкия момент в един такъв закон.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама