ВУЗ-овете без право да заглушават устройствата на преписвачите

08.06.2018 / 19:39 3

Висшите учебни заведения у нас нямат право да заглушават устройствата на преписвачите, пише news.bg.

Това пише в писмо от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Росен Желязков до Министерството на образованието и науката.

 
Писмото на Желязков е депозирано в МОН и лично до просветния министър Крисимир Вълчев на 14 май 2018 година, преди провеждането на матурите в страната и някои кандидатстудентски изпити. От МОН са разпратили писмото на Желязков, с което разполага и news.bg, до ръководителите на ВУЗ-oве у нас.

Писмото на Комисията за регулиране на съобщенията е във връзка с постъпило писмо на зам.-министъра на образованието и науката - Петър Николов относно съществуваща практика за използване на заглушители на мобилните мрежи при провеждане на изпити във висшите училища. 
Според писмото "използването на заглушители не е разрешено на територията на Република България, за което многократно е уведомявано Министерството на образованието и науката".

В писмото от Комисията за регулиране на съобщенията се обяснява, че заглушителите, които се използват като мярка за превенция на преписването по време на изпитите, представляват радиосъоръжения по смисъла на Закона за електронни съобщения (ЗЕС). "Предназначението на заглушителите е излъчване на радиосигнали с цел блокиране на радиосигналите на други радиосъоръжения, ползващи същите радиочистотни ленти."

В тази връзка КРС смята, че използването на заглушители по време на изпитите на ВУЗ-овете е "вредно радиосмущение, което пречи на работата на други радиослужби, функциониращи в съответствие с действащото национално законодателство и води до прекъсване предоставянето на услуги на крайните потребители или до нарушаване на тяхното качество (напр. в мобилните мрежи)".

В писмото се посочва, че съгласно член 267 от ЗЕС използването на такива заглушители е забранено.

Предвид това от КРС са категорични, че заглушители не могат да бъдат използвани с целите за превенция на преписването на кандидат-студентските и други изпити, защото причиняват вредни радиосмущения на други електронни съобщителни мрежи и защото за тях няма определени условия за използване в съответствие подзаконови актове.

В писмото на Желязков се посочва, че използването на заглушители на територията на България не само е незаконно, но и се наказва. Съгласно член 328, ал.1 от ЗЕС за употребата на такава техника се носи административнонаказателна отговорност, а нарушителите подлежат на санкции в размер от 200 до 2 000 лева.

Друг член на ЗЕС (чл. 330) пък гласи, че който пуска в действие или използва радиосъдържание, за което е въведено ограничение по чл. 267, се наказва с глоба в размер от 5 000 до 15 000 лева.

С оглед на изложените в писмото доводи "и предстоящите зрелостни и кандидатстудентски изпити" (към дата на подаване на писмото матурите и някои кандидатстудентски изпити са били предстоящи - бел. р.), от Комисията за регулиране на съобщенията са заявили пред МОН, че министерството трябва да предприеме мерки и да уведоми всички университети и останалите учебни заведения в страната, че използването на заглушители е незаконосъобразно.

Ако бъдат употребявани такива средства, КРС пише, че ползвателите им ще бъдат санкционирани съгласно санкциите, предвидени в Закона за електронните съобщения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
стефан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Викам силно в залата OK Google - музика. След това всички включени смартфони сами се издават.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама