Валери Симеонов триумфира: МВР самостоятелно ще може да затваря заведения за незаконен шум

19.06.2019 / 13:50 2

Снимка Булфото

МВР ще може да затваря заведения при нарушения на Закона за защита от шума в околната среда. Това стана ясно от изявление в парламента на лидера на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти” Валери Симеонов, пише флагман.бг.

Той изрази задоволството си от окончателно приетите днес промени в нормативната уредба.

Според Симеонов у нас се е възприел „доста оригинален” подход - МВР самостоятелно да има права да контролира нарушенията на закона за шума. 

Досега това се правело от шест министерства и от общините, което водело до „много баби – хилаво дете”.

Валери Симеонов обясни новите правила: „Полицейските служители при установяване на озвучаване на открити площи в периода 23,00 – 08,00 ч. отиват на място с патрулката и издават писмено разпореждане за незабавно прекратяване на озвучаването. Същото се отнася и по отношение на озвучителните уредби, както и за мероприятия, които се провеждат на открито.”

Лидерът на НФСБ посочи, че става дума за циганските сватби.

„Интересен е въпросът какво става, ако нарушителят откаже да извърши съответното разпореждане. Отговорът е следният – затваряне на обекта за срок от 3 дена. Незабавно, запечатване – напълно съгласно закона в правомощията на Министерството на вътрешните работи. Не се търси РЗИ, не се търси Агенция по храните, не се търси община, никой не се търси”, коментира Валери Симеонов.

„При повторно нарушение в рамките на една година обектът се затваря за 14 дена. Както се казва – честито на печелившите нарушители! Да са живи и здрави! От днес тази норма действа”, добави доволно водачът на НФСБ.

От изявлението на Валери Симеонов стана ясно, че са приети ред други законови промени. Затова и той обяви, че днес е „един добър ден за българската нация”.

Според Симеонов с поправките страната ни се превръщала във флагман в борбата с това вредно явление, каквото е шумът.

По думите му днес се приели строги забрани. Една от тях била за вдигане на шум между 23 и 8 ч., както и между 14 и 16 ч. - „всеки Божи ден, а не само събота и неделя”.

Ограничавали се и часовете за зареждане на търговски обекти – вече не от 23 ч., а от 22 ч.

Забранявало се озвучаване от транспортни средства, като например от лимузини с отворени прозорци, както и от тонколони на мотори и велосипеди, каквито станали модерни напоследък. Според Симеонов МВР има достатъчен капацитет да се справи.

 „Флагман” попита дали заради новите правила фестивали на морето като „Spirit of Burgas” вече няма станат невъзможни.

Лидерът на НФСБ обаче обясни, че те ще може да се провеждат. В случая кметът на Бургас Димитър Николов щял да носи съответната отговорност за спазване на ограниченията.

Христо Проданов от „БСП за България” обаче опонира на ентусиазма на Валери Симеонов. Соцдепутатът коментира в кулоарите, че предложените мерки са повърхностни.

 „Защото и в досега действащата норматива има достатъчно ясно разписан регламент за това какъв трябва да е шумът, от колко до колко часа; всичко останало, което днес се обсъждаше в пленарна зала”, коментира Проданов.

По думите му БСП направили няколко смислени предложения, които не били приети.

Едното било ограничението за шум в летните месеци да важи след 24 ч. Според Проданов осем часа пълна тишина били напълно достатъчно човек да се наспи и да се възстанови.

Той се аргументира, че в някои курортни общини разчитали през тези месеци да изкарат някакви пари, да реализират някаква печалба и да платят съответните данъци.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
3
MrBean (преди 2 години)
Рейтинг: 65180 | Одобрение: 8615
АМИ затваряне на субекта естествено..
6
0
tinky_winky (преди 2 години)
Рейтинг: 1443 | Одобрение: 423
Ако този закон се отнася за циганските сватби, които си се правят на улицата, в какво се изразява "затваряне на обекта"?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik