Вълна от сигнали за насилие над жени в Бургас: Бременна, ритана в корема от приятеля си, е загубила бебето си

03.08.2023 / 11:47 1

Пиксабей

Случаят в Стара Загора повлече крак и отпуши една от най-често замитаните публични тайни в България - домашното насилие.

13 жени са убити за последната година, всяка четвърта е пребивана, но малко са тези които съобщават на институциите.

Самите институции избягват да се намесват, заради наложеното в манталитета разбиране, че това са "семейни работи".

Докато не се стигне до убийство. 

Само за два дни в Бургас помощ са потърсили три жени, подложени на домашно насилие, съобщава Нова ТВ. Едната от тях е в напреднала бременност. Още една жена е подала сигнал за побой в малките часове в сряда.

Жена на 48 години и баща ѝ били пребити от съпруга ѝ в присъствието на 16-годишната им дъщеря. Насилникът е задържан за 72 часа.

Пострадалите са били с видими следи от наранявания в областта на главата. Те са заявили, че са били безпричинно бити от нападателя, който е криминално проявен. Мъжът е бил с 1.74 промила, каза инспектор Антоанета Тодорова от МВР- Бургас.

Бременната жена вече е подала молба за защита по Закона за защита от домашно насилие. Тя е била физически малтретирана от съжителстващото с нея лице. Нанасяни са ѝ удари в областта на корема. Прегледана е от лекари, но не са установени някакви проблеми, заяви, посочи Искра Делчева, директор на Кризисен център за лица и деца, жертви на домашно насилие- Бургас.

Бременна жена от Бургас е загубила плода си, след като е била удряна в корема от приятеля си. Случаят е от миналата седмица. Жената е потърсила закрила в Центъра за превенция на насилието. От там отчитат ескалация на случаите на насилие над бременни жени, като само за последния месец в Бургас те са три, предаде Бг он ер.

Жени Петрова от Центъра за превенция на насилието коментира случаят със жената, загубила плода си. Тя е била бременна в четвъртия месец:

"Вследствие на физическо насилие, което е сериозно упражнено спрямо нея от нейния партньор, принудително прави аборт по медицински причини, тъй като той я е удрял в корема и плодът не е успял да се роди здрав", каза Петрова, цитирана от БНР.

Петрова уточни, че случаят е от миналия петък. По случая са подадени документи за защита. Младата жена е настанена при свои близки. В съда в Бургас е заведено дело по Закона за домашното насилие. Чака се решение за ограничителни мерки спрямо партньора ѝ.

Друга жена от Бургас също е потърсила помощ в Центъра през последния месец. Тя е била обект на насилие от страна на съпруга си и преди години е била настанена в Кризисния център заедно с двете си дъщери. Сега тя, както и дъщерите ѝ отново са били обект на насилие, разказа Жени Петрова.

"Вече едната ѝ дъщеря е пълнолетна и бременна. Насилието отново е от страна на съпруга на жената и баща на двете момичето. Насилието този път пряко е упражнено спрямо двете деца и едната дъщеря, която всъщност е бременна", обясни още Петрова.

Имаме ескалация на тези случаи, казват от центъра. По техни данни сигналите са повече след случая в Стара Загора. Само за последните седмица при тях са подадени 10 сигнала за насилие над жени.  За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
zorkooko (преди 6 месеца)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
???? питанка ???? зашо си избират такива - хвалят се с такива гаджета и после ревът . Не не подкрепям терора има и лесно - раздяла но тогава няма да има кой да ги " храни и плаща сметки "
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама