Вапцани мандарини докарват алергия

24.11.2014 / 14:14 2

Мандарините и портокалите са най-актуалните плодове по пазарите ни този сезон.

Добрата новина е, че цените им вече паднаха и се движат около 1-2 лв. Лошата е, че и тази година няма да се разминем с оцветените цитруси. От Агенцията по храните обясниха, че боята по мандарините и портокалите е безвредна за здравето, но всичко зависело от концентрацията й, пише "България днес". Според съществуващите наредби у нас използването на оцветители и консерванти е разрешено в определени норми, но само когато е за повърхностна украса и плодът е предварително узрял. В агенцията се заканват да налагат люти санкции на търговците, които са прекалили с багрилата. Предвидени са глоби, които при първо нарушение варират от 500 до 3000 лева и изземване на стоката, а след това глобата може да стигне и до 10 000 лева и дори до затваряне на обектите.
Въпреки крутите мерки по пазарите в цялата страна могат да се намерят оцветени мандарини и портокали. Обикновено те са на по-ниска цена от останалите. По повърхността им личат червени точици - все едно са наваляни от червен дъжд. Когато ги пипнем с влажна ръка, дланите моментално се оцветяват.

На практика става въпрос за плодове, които са брани съвсем зелени и прекупвачите са закупили на доста по-ниска цена. При това положение изискването на Агенцията по храните за узрял плод изобщо не е спазено. Голяма част от тези плодове идват от Гърция. Там има дори заводи, където се боядисват и полират неузрелите цитруси. У нас в повечето случаи това се прави нелегално по складове. Търговците пък признаха пред "България Днес", че клиентите "кълват" на такива "цветни трикове".
"Колкото по-оранжев изглежда един плод, толкова повече хората му налитат. В същото време стоката, която е узряла, но не е толкова жълта, си стои и дори се разваля", сподели търговец от пазар в "Обеля".

Въпреки че в определена концентрация се водят безвредни, боите, с които се оцветяват портокалите и мандарините, са забранени в почти цяла Скандинавия, САЩ и Япония. Там смятат, че те причиняват алергични реакции. В Турция законодателството предвижда до 10 години затвор за боядисване на плодове.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Nik (преди 5 години)
Рейтинг: 650 | Одобрение: 165
ами...няма какво друго да се прави освен да бе,им, забе,ваме, обе,ваме подбе,ваме и т.н. и т.н

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама