Варна, шарена Варна: Никой не спазва изискването на кмета тентите да са само бели (снимки)

07.06.2015 / 14:12 10

Веселин Златков,
фото Румен Сарандев

Варна вече премина в своя летен режим и животът по улиците й кипи. Въпреки праха и шума от продължаващата реконструкция в центъра, изкушението да седнеш под сянката пред някое от многобройните заведения, трудно се преодолява. Кафе, сладолед, бира и просто чаша вода са достатъчен повод да нарушиш делничния ритъм и да се порадваш на хората, които вече дефилират по маршрута от и към морето. Пъстротата в един морски град през лятото би трябвало да е нещо хубаво. Според община Варна обаче тя трябва да се ограничи и дори накаже, поне по отношение на многобройните сенници, тенти и чадъри. Всички тези съоръжения, които осигуряват сянката за клиентите в центъра на града, трябва да бъдат бели или бледо сиви. На тях може да има рекламни надписи, но не по-големи от 10 % от чадъра, сенника или тентата.

Изискването бяха приети от общинския съвет през февруари, по предложение на кмета на града Иван Портних и след сериозно обсъждане с варненската архитектурна гилдия. Пред местния парламент заместникът на Портних Пламена Маринова и главният архитект Виктор Бузев много настоятелно защитиха „избелването“ на сенниците като наложително за европейския вид на Варна. Мярката не касае целия град, а само централната част, между булевардите „Мария Луиза“, „Цар Освободител“, „Приморски“ и ул. „Александър Дякович“.

Дори и съвсем бегла разходка показва, че търговските обекти изобщо не спазват новата общинската разпоредба. Цветовата гама на чадърите и тентите е възможно най-широка – червени, сини, зелени, дори и черни. Ако трябва да бъдем още по-точни, сенките, които наистина отговарят на общинските изисквания, се белеят точно като бели лястовици във варненския пейзаж. Явно на търговците не им пука особено. А би трябвало, защото когато има поставени изисквания, има и глоби.

Безсмислието на „цветовата цензура“

Ако общината тръгне да глобява заведенията по центъра на Варна, че сенниците им не са бели, ще е не само дразнещо за търговците, а дори и леко нагло. Все пак трябва да се отчете, че безкрайния ремонт на пешеходната настилка вече предизвика доста проблеми за заведенията и търговските обекти, без те да имат някаква вина за това.

Смяната на тентите и чадърите си е допълнителна инвестиция, която трябва да се направи единствено заради желанието на местната власт. Това, че шаренията може да предизвика „визуален смут“, както се беше изразил главния архитект на Варна Виктор Бузев, може и да е вярно.

За съжаление, при недобрите прогнози за туристическия сезон като цяло, налагането на допълнителни разходи на търговците по центъра едва ли ще донесе полза на някого. Освен може би на производителите на тенти и чадъри, които сигурно вече са се запасили с бели материали според общинската разпоредба. В момента обаче общината е поставена в доста абсурдна ситуация. От една страна, тя трябва да налага глоби, защото разпоредбата е факт. От друга, дори с глобите, които със сигурност сериозно ще ядосат съдържателите на заведения, ефектът варненския център да е „целият в бяло“, едва ли ще бъде постигнат.

За съжаление това бъдеще на безсмисленото изискване не беше видяно от общинския съвет, който прие волята на кмета Портних и екипа му. А дали когато тентите в центъра станат само бели или бледо сиви, Варна ще стане по-хубав град, е съвсем отделен въпрос.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Armaga (преди 8 години)
Рейтинг: 700 | Одобрение: 265
Толкова е мръсен градът, че дори да сложат бели тенти, за отрицателно време ще почернеят.
18
1
Добър (преди 8 години)
Рейтинг: 13200 | Одобрение: 8920
На повечето снимки има чадъри, а не тенти.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама