Варна чака разрешение за строеж на новата библиотека

06.03.2018 / 13:41 11

До седмица се очаква да приключи работата по екологичната оценка към инвестиционния проект за новата библиотека на Варна, а след това да бъде издадено и разрешението за строеж, научи Varna24.bg. 

Това става ясно от съобщение, според което Община Варна осигурява обществен достъп до информация относно инвестиционно предложение за "Изграждане на нова сграда на Регионална библиотека "Пенчо Славейков -Варна" в УПИ ІІ-219, кв.440, 1-ви м.р. с идентификатор 10135.1505.219, между улици "Братя Миладинови", "Проф. Марин Дринов", бул."Осми Приморски полк" и сградата на Община Варна, район "Одесос", гр. Варна с Възложител Община Варна.


Документацията е на разположение в стая 411, ет.4, всеки ден от 9.30 ч. до 11.30 ч. и от 14.30 ч. до 16.30 ч., 14 дни от датата на обявяването на интернет страницата на Община Варна, 2 март.

Както Varna24.bg съобщи, най-модерните нови технологии, медиатека, многофункционални зали за обучение на ученици, младежи и възрастни, зала за детски игри и подземен паркинг на три нива, са само част от акцентите при изграждането на новата библиотека, която предстои да бъде построена във Варна в непосредствена близост до сградата на Община Варна. 

Това сподели преди време за медията ни главният архитект на общината Виктор Бузев.

"Изграждането на библиотека е голяма кауза. Надявам се да има помощ от националния бюджет, от общинския, а защо не и да се направи дарителска кампания сред варненци.

Сигурен съм, че Варна има сериозни бизнесмени, които ще се отзоват. Знаете, че имената на спомоществователите остават запечатани в историята", каза още арх. Бузев. 

Проектът ще бъде представен публично пред варненци и едва след това може да се организират подобни кампании, смята той. 

"Говорим за модерна сграда с хубави, съвременни решения. Последни технологии в оборудването, електронен регистър, медиатеки, многофункционални зали за обучения, за споделено работно място, забавление на деца. Знаете, че малчуганите не може дълго да задържат вниманието си и трябва да се редува обучение със забавление. За всички възрасти ще има по нещо. Ще има места, които освен за четене на книги ще служат и като културни средища за социални контакти.", допълни главният архитект. 

Като площ библиотеката ще бъде разположена върху 18 500 кв. м над земята. Предвиждат се и три нива на паркиране, като подземният паркинг ще работи независимо от библиотеката, денонощно. 

"Историята натрупва знания и е хубаво тези знания да бъдат съхранявани, аз съм оптимист и работя с голямо желание за този проект", каза още арх. Бузев. 

Припомняме, че архитектурното бюро от Холандия, което спечели конкурса, изготвя техническия проект. Строителството на новата варненска библиотека, заедно с подземните паркинги под нея, ще струва около 35 милиона лева, а изграждането ще продължи 3-4 години, каза преди време кметът на Варна Иван Портних.

Проектът, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 18 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване. 

"Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора - изложби, моноспектакли, камерни концерти", обясни още Виктор Бузев.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37515 | Одобрение: 10795
Франкенщайгер! Най-хубавия секс съм правил с две библиотекарки!Поотделно в годините, разбира се! Ти си търси кифли ...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама