Варна отбеляза 106 години от победата на миноносеца "Дръзки"

08.11.2018 / 18:49 5

Снимки: Live.varna.bg

Варна отбеляза 106 години от победата на миноносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“, съобщават от общината.

С военен ритуал венци и цветя бяха положени пред кораба от зам.-кмета Коста Базитов, областния управител Стоян Пасев, заместник-командира на ВМС - флотилен адмирал Георги Пенев, директора на Военноморския музей д-р Марияна Кръстева, представители на ОД на МВР, Варненската и Великопреславска митрополия, неправителствени организации, граждани. Цветя бяха положени и пред паметника на кап. I ранг Димитър Добрев. Организатор на тържеството са ВМС, с подкрепата на Община Варна. 

Битката при Варна е станала на 8-ми ноември 1912 г. На тази дата българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки града от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедо 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие” и го изважда от строя. Тази победа не само нанася морален удар върху по-силния противник, но и в значителна степен парализира опитите му да бомбардира българското крайбрежие през оставащите месеци на войната. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А не разлигавени джендъри и нагли цигани!
2
0
Браво (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Хубаво е да има с какво да се гордеем. Но факта, че едно торпедо е улучило един огромен кораб, дали случайно или не - не е кой знае какво. А и изложеният в музея кораб не е "Дръзки", а "Смели", които са били еднакви. Въпреки това преди 100 години със сигурност е имало по-смели войници от сегашните заплатаджий в армията.
3
2
питам (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
министър каракопанаров  що го нема пак е забегнал  у македонията на инструктаж
5
1
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ИСТИНА ИЛИ ДА ! “Тридесет години след битката с „Хамидие”, „Дръзки” потъва на кея във Варна – след взрив на съхраняван на борда му барут. По-късно е изваден, но през 1950 г. е окончателно пенсиониран. След това е плаваща мишена и по-новите кораби изпробват артилерията си върху ветерана. Миноносецът е в окаяно състояние, закаран е до гара Горна Оряховица и претопен като старо желязо… Металът на „Дръзки” може и да е бил използван за производството на лъжици и вилици от завода в Търново, намиращ се наблизо.“
3
0
Бивш военен моряк (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Гледам снимката и ми става тъжно. Къде останаха напетите моряци, които бяха цвета на армията? Двамата дебели , сякаш взети от дебелариума на д-р Емилова. Дотам ли паднахме?
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама