Варна ще привлича инвеститори с нова икономическа зона под Аспарухов мост

20.03.2017 / 16:33 5

"Икономическа зона Острова" ще привлича инвеститори във Варна. Днес първи стъпки за това бяха направени с подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна, държавната фирма "Националната компания индустриални зони“ ЕАД, и „Транзитна търговска зона“ АД, съобщиха  от квметския пресцентър.

В документа подписи положиха кметът на Варна Иван Портних, изпълнителните директори на НКИЗ Стефан Стайков и Антоанета Барес, и Юлиян Гендов, председателят на ТТЗ. "Целта е да обединим усилия като стратегически партньори за развитие на "Индустриална зона Острова", като използваме потенциала на Варна- шестте университета, научните институти, географските дадености, отличната логистика - пристанището, жп инфраструктурата, летището, автомагистрала „Хемус“. Имаме отлични възможности за привличане на инвеститори и отваряне на нови работни места. Убеден съм, че с това е пътят за успех - бизнесът ще получават в максимална степен гаранции за своите инвестиции във Варна и региона, бързо обслужване във всяка една стъпка от инвестиционния процес“, каза кметът Иван Портних.
"Индустриалната зона Острова" ще обхване терени около 350 дка - общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в западната част на южната промишлена зона във Варна. "Обединението със сигурност ще даде възможност за по-бързо решаване на някои проблеми, например, преместване на далекопровода, който минава над единия от каналите, свързващ морето с езерото, и е пречка за някои кораби да стигат до пристанище Варна-Запад, коментира кметът. Инвестициите в инфраструктура ще бъдат съобразени с новите предизвикателства и ще бъдат в плюс и за всички предприятия на острова.
„Вярвам, че ще създадем много добър модел, с който ще привличаме инвеститори и ще направим една дългосрочна визия за развитието на региона", каза Стефан Стайков. Той допълни, че държавната фирма вече успешно партнира с общините Русе, Видин, Свиленград.  „От няколко месеца основен акционер в „Транзитна търговска зона“ са Националната компания и мога да кажа, че за пръв път ние имаме партньор, с когото нещата се променят в положителна посока", каза Юлиян Гендов. Той сподели, че през последните две години има ясна подкрепа за развитието на зоната и от страна на общинската власт.
"Икономическа зона Острова" е втори подобен проект, иницииран от Община Варна. Скоро кметът Иван Портних подписа меморандум с кметовете на общините Аксаково, Девня и Белослав за  създаване на "Зона за иновации и развитие Варна". Тя ще развива териториите около варненското езеро, използвайки потенциала на четирите общини - кадри, логистика, терени.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
кметицата (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
още далавери с наши хора ....
0
0
Варна Морето (преди 1 годинa)
Рейтинг: 589 | Одобрение: 189
Там е икономическа зона още от първия мандат на Киро....
Как Да Се Отървем от Монополите
5
0
Кон дьо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Островът трябва да го превърнат в ивеселителна зона, като Сентоса в Сингапур. Всичко друго е българска простотия. Бизнес зоните трябва да се обособят по бреговете а езерото. По възможност по на запад от града. Задръстванията по и около скапания аспарухов мост и сега са често явление. 
6
0
Избирател (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Първо - долу под моста пътищата са ужасни. Второ - от ремонта на моста миналата година се видя, че до там води само един единствен път от Аспарухов мост и при проблем става ужасно. Втория път за зоната, покрай яхтеното пристанище така и не е изграден, а земята е продадена.
3
1
хъхъ (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Щом Ю.Гендов е там - далаверата е ясна! http://www.transmedia.bg/2016/12/07/%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BF-%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0/
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама