Варненец го закъса здраво в САЩ, грозят го до 100 години затвор

12.04.2019 / 17:08 4

Българин от Варна се призна за виновен по обвинения, че е използвал известния хакерски софтуер Avalanche за банкови измами и придобиване на информация за банковите сметки на бизнеси в САЩ, сред които и две компании в Питсбърг, Пенсилвания. 44-годишният Красимир Николов беше екстрадиран в САЩ през 2016 година по искане на американските власти. 

Първоначално той пледира невинен по обвиненията за конспирация, банкови измами и кражба на лична информация.

ФБР и партньорските служби в Европа разбиха международната мрежа за киберпрестъпления Avalanche също през 2016 г., а българинът беше първият задържан по делото, пише bg-voice.com.

Според обвинителния акт Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си, като им изпращал GozNym malware infection – компютърен вирус, който прилича на фактура. Обикновено той се появявал като прикачен файл в имейли, изпратени до собствениците на бизнеси. Веднъж отворен, подобен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на собственика.

Властите казват, че вирусът е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са заводът за бутилиране Nort-Lock Inc. и производителят на машинни части Carnegie Bolt-Maker, от чиято сметка в PNC Bank Николов се опитал да прехвърли 387,500 долара в банкова сметка, регистрирана в България. Друг потърпевш бизнес според разследването е Protech Asphalt Maintenance.

Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да прехвърли сумата от 243,000 долара от сметката на компанията във First National Bank. Сред другите засегнати компании са и фирма за производство на голф екипировка и мебелна фабрика в Калифорния.

Според американското законодателство за престъпление от този тип максималната присъда е 100 г. затвор и глоба от 3,5 млн. долара.

Нито една от двете компании обаче не е загубила парите, защото измамата е разкрита, преди трансферите да бъдат завършени. Не е ясно дали прокуратурата в Пенсилвания ще иска максималната присъда за българина. Николов ще бъде осъден в края на годината.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
15
аптекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4328 | Одобрение: 728
На някои хора все ГЕРБ им е виновен за всичко, включително и за това, че са се родили на този свят, затова че вечер си лягат, а сутрин се събуждат.
4
8
Mercenary (преди 2 месеца)
Рейтинг: 37580 | Одобрение: 10800
А "рапъра" Мишо Циганина от Максуда кога ще го екстрадират от САЩ във Варна, че да ми каже в лицето тези неща, които казва пред камера във Фейсбук?
15
6
Цвъсансьорът (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1553 | Одобрение: 843
Няма никаква разлика между този варненец и герберастките крадци. 
8
8
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 67123 | Одобрение: -46617

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама