Варненец разкри нечувана жестокост: С малки котета хранят домашни питони

12.11.2014 / 18:29 15

„Не пускайте обяви за подаряване на котенца. Стават храна за домашни питони.“ Това сигнализира наш читател, който от години се грижи за пострадали животни по варненските улици. Заради многото си контакти с природозащитни организации и магазини за животни Костадин узнал, че домашните питони стават все по-търсени питомци за ексцентрични стопани. Оказало се обаче, че храната за тези любимци е специфична. Поне веднъж в седмицата те трябва да хапват нещо живо, най-често – заек. Така им обяснили и терариумните служители. Зайчетата обаче струват поне 30 лева, а подаряваните котета излизат безплатно. Ето защо все по-често стопани на домашни влечуги намирали обяви от рода на „Подарявам малки котета“ и веднага се озовавали на адреса. Така осигурявали прехраната на змията си за известно време, и то безплатно.

За това природозащитниците започнали да публикуват масово предупреждения в социалните мрежи, където съветват подаряващите да слагат цена на животните или да проверяват лично дали човекът, който взема котетата, няма в дома си влечуго. Разбира се, това е трудно установим казус и повечето хора бързат да се отърват от поколението четириноги по най-бързата процедура или просто трябва да се погрижат за тях. В най-лошия случай пухените мъничета си намират дом на улицата и което оцелее, оцелее.

Костадин и близките му са едни от малкото хора, които спасяват животни изпод колелата на автомобилите. Както „Народно дело“ пиcа още през 2012-а фамилията на мъжа, с личните си грижи е спасила много животни от улицата.

Косю, съпругата му и дъщеря им от години са посветили дома и времето си на четириногите от квартала си. Десетки са животните, преминали през дома им за кратко или за по-дълго. Толкова са и историите.

Правят го непрекъснато. Постоянно на терасата им има пациенти любимци. Една от дългогодишните им питомки е била блъсната от автомобил, при което е получила силен оток на гръбнака и частично се е обездвижила. След това тя става член на семейството и е обгрижвана като човек, тъй като не може да движи задните си крачета.

Семейството с търпение и грижи през годините е възстановявало зрението на полуслепи четириноги. Дори и мъртвите животни прибират и погребват, за да не се подмятат трупчетата им по тротоари, пътища и боклуци. Когато видят котка да влиза в двигателя на автомобил, оставят бележка на шофьора. Същото правят и с пострадали птици.

Така семейството и съмишлениците им дават пример, че докато някои убиват животните с кеф или хранят с тях домашните си любимци, други се грижат за оцеляването на безпризорните.

Питоните са неотровни змии, които подобно на боата и анакондата удушават своята плячка. В зависимост от големината на отделния вид може да убива различни животни. Ако един дребен питон се храни предимно с мишки и други гризачи, то някои видове като бирманския питон или малайския мрежест питон нападат и по-едри животни, като дива свиня, сърна, дори елени и крокодили, пише в Уикипедия. /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
ivaylo (преди 9 години)
Рейтинг: 4515 | Одобрение: 55
Е като ги хранят с мишки какво ? тя не е ли живо същество ?
ft
1
1
teodor999 (преди 9 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Това е изстъпление!!!!Трябва да има наказани!
6
4
Kasparov (преди 9 години)
Рейтинг: 1061 | Одобрение: 86
Както „Народно дело“ пика още през 2012-а, :) опаа - интересна правописна грешка :)
"Chess is mental torture." Gary Kasparov
4
5
Kr1s0 (преди 9 години)
Рейтинг: 789 | Одобрение: 349
ИЗроди неземни!
Преинсталиране на Windows. Компютърни услуги.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама