Варненка погледна света от Монблан (снимка)

11.07.2019 / 08:08 0

Източник и снимка: Haskovo.net

Трима хасковлии и варненка погледнаха света от височината на петхилядника Монблан. Операторът от eTV Илия Илиев, Росен Иванов и Петър Вунов са хасковското попълнение в екипа, а дамското присъствие от морската ни столица е  Галя Попова.

Те са качили върха от италианската му страна в четвъртък. Монблан (на френски: Mont Blanc; на италиански: Monte Bianco – Бял връх или Бяла планина) е планински масив в Алпите и едноименният му връх е най-висок в Западна Европа. Разположен е на френско-италианската граница, която преминава през найвисоката точка на върха. Според измерванията от 2003 година точната височина на върха е 4808, 45 метра. Той е покрит с лед през последните три милиона години.

Неговата форма на обърната лодка се дължи на действието на вятъра при формирането на ледената покривка. Красотата на тази планина и притегателната сила да погледнеш от висотата на върха ѝ, са притегателна сила за много алпинисти от целия свята. Бързо променливото време обаче крие винаги опасности и точната преценка за момента на изкачването е най-важна.

При пристигането си в края на миналата седмица, българската група е трябвало да изчака ситуацията, при която в района е имало гръмотевични бури и да намери прозорец за безопасен старт на изкачването. Така благоприятният момент за тръгване се оказва 3-ти юли. Алпинистите потеглят в полунощ и 12 часа по-късно са на върха. След насладата от гледката и удовлетворението от поетото предизвикателство обаче, пътят надолу не е по-малко рискован.

Той отнема на групата 11 часа. За този момент всеки от тях се е подготвял с месеци. Преди да стегне екипировката си за Италия, Илия Илиев, например, се е готвил с изкачвания на връх Вихрен и връх Ботев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама