Варненската библиотека става на 140 години

21.03.2023 / 08:06 0

Снимка: Булфото, архив

Своята 140-годишнина чества днес Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“. По този повод се организира национална дискусионна среща на тема „Библиотеката - идея и реалност“. Тя ще премине в три модула, в които лектори ще бъдат специалисти от различни сфери, представители на академичните среди, журналисти, артисти, архитект и блогър, които ще обсъдят настоящето и бъдещето на библиотеките, съобщава БТА.

Официалното откриване на форума, който ще се проведе в Галерия „Графит“ във Варна, е в 10:30 ч. с приветствия от гостите и директорката на институцията Радка Калчева. Първата дискусия, посветена на традицията и реалността в библиотеките, е в 11:30 ч. В нея ще участват доц. д-р Огнян Ковачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Васил Загоров от УниБИТ и журналистката Светлана Вълкова.

„Библиотеката във времето на изкуствения интелект - между възможното и невъзможното“ е темата на втората среща, която започва в 13:30 ч.  Лектори са Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки“, Елица Стоилова от сайта „Умни.бг“ и Христомир Христов от fastbooks.bg.

Фокус на последния разговор е бъдещето на библиотеките, за което своите виждания ще представят режисьорът и писател Петър Денчев, архитектката Дарена Милкова и блогърката Рада Бонева.

Програмата на форума ще завърши с представяне на новото издание на Варненската библиотека. Сборникът „Като да е сън“ е посветен на писателя Антон Страшимиров и представя както негови произведения за родната му Варна, така и материали за него и информация за 60-годишнината му, чествана в града.

Празничната програма на Варненската библиотека ще продължи и на 22 март с артистичен хакатон. В 10:30 ч. младите артисти от студио „The Graffs“ ще завършат своята работа по изрисуването с графити на читалните зали в основната сграда на институцията.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама