Варненски депутат от ГЕРБ: Николай Колев заслужаваше да бъде убит

26.01.2023 / 11:25 5

Булфото

"Николай Колев го заслужаваше, защото той правеше такива поразии... За мен това е инцидент".

Тези думи, по адрес на убития през 2002 г. прокурор Николай Колев прозвучаха по време на дебата за обсъждане на измененията в Наказателно-процедуалния кодекс за въвеждане на механизъм за ефективно разследване на обвинител номер едно, предаде Клуб З.

Изрече ги депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, в опит да аргументира позицията си - че такива промени са ненужни, защото и сега Главният може да бъде разследван ефективно. 

"Понеже тука много се развява делото на Николай Колев. Аз го познавам лично, защото той е от нашия регион, познавам този, с когото се тричаха взаимно, г-н Филчев, защото и той е от нашия регион и той беше съдия при нас. А Николай Колев, както каза в един разговор колежката ми, която се подсмихва в момента, Николай Колев заслужаваше, защото той правеше такива поразии. Аз го казвам".

Думите му обаче възмутиха всички присъстващи, в т.ч. председателя на комисията Радомир Чолаков, който поиска те да не влизат в протокола от заседанието. Но пък записите остават.

Името на покойния прокурор не се споменава случайно. Разстрелът му преди повече от две десетилетия предизвиква политически скандал след последвалите публични обвинения, че зад покушението стои тогавашният главен прокурор Никола Филчев, днес съветник на наследника си Иван Гешев.

Семейството на Колев завежда дела, които стигат до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Делото Колеви срещу България" се отнася до неефективността на разследването на убийството, дължаща се на липсата на гаранции в българската правна система за независимост на наказателните разследвания срещу главния. Решението по него от 2009 г. е неизпълнено до ден-днешен, като то е основата на предлаганите сега изменения в НПК.

От "Клуб З" потърсиха варненския депутат от ГЕРБ днес, за да разясни вижданията си по убийството на прокурора, изразени вчера (В комисия Балачев гласува и "против" измененията в Кодекса). Ето какво каза той.

***

Г-н Балачев, аргументирайте твърдението си - с какво застреляният прокурор е заслужил тази си съдба.

Николай Колев беше прокурор, който често нарушаваше закона ежедневно в годините, когато беше военен прокурор - може би от 80-те години, до..., докато го застреляха.

И е заслужавал да бъде убит, така ли?

Не. Каква е причината за стрелбата аз не зная.

Вчера казахте, че за вас това е инцидент.

Казах, че разправията между главния прокурор тогава Никола Филчев и Николай Колев е инцидент в практиката въобще. Втори такъв случай не е имало никога. А защо беше застрелян - не знам. Той имаше прекалено много врагове. И то заради това, че, пак казвам, грубо нарушаваше закона.

Не съжалявате ли за думите си по адрес на един покойник. Най-малкото, възмутихте залата до степен, в която председателят нареди тази реплика да се заличи от протокола. На практика казвате, че е заслужавал смъртта си.

Не, казвам, че заслужаваше този конфликт с главния прокурор тогава, защото това бяха междуличностни отношения, които не би следвало да имат нищо общо с дейността на прокуратурата. Това казах. 

Понеже се развява неговият случай, това е единственото решение, в което се говори за главния прокурор, за конфликт между тях. Затова казах, че това е инцидент, че това е прецедент. Един единствен. Нека, който твърди нещо друго, да ми посочи друг случай да има такъв конфликт между главен прокурор и прокурор. Няма такъв, 37 години съм в тази съдебна система.

Второ нещо: там е чисто личностно. И оттам не можем да вадим изводи, че главният прокурор е човек.

Не казвам Колев за какво е бил застрелян. Навремето знаех нещо, не съм се интересувал. Но казвам, че Колев беше прокурор, който нарушаваше закона страшно много. Така че не мисля, че той би могъл да бъде пример за прокурор въобще.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Голям праз (преди 10 месеца)
Рейтинг: 30912 | Одобрение: 4757
Ами то, БЪлВачев какво друго може, освен да бълва глупости!!!
3
0
Радостин (преди 10 месеца)
Рейтинг: 110750 | Одобрение: 2445
Много ужасна работа на правораздаването.
Всеки да си получи заслуженото !
2
0
MrBean (преди 10 месеца)
Рейтинг: 121437 | Одобрение: -1578
Спомена името на Филчев и това ще му струва зверски много.Пошлия милиционер не прави разлика дали приказва на маса или в НС! Скоро ще си плати за дългия език. Боскьора-цигулар няма да го подмине...
5
0
kaka (преди 10 месеца)
Рейтинг: 68249 | Одобрение: 8704
Той пита,,С какво е заслужил......" като мисли и за себе си какво трябва да му се случи след всичките мръсотии и поразии които натвори на градът и на хората ни.
7
0
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 307914 | Одобрение: 45534
Говедото Балачев има значително по-големи заслуги и защо още е жив и цапа земята по която ходи.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама